Не сме се укинути право на школовање на матерњем језику у Вуковару

ВУКОВАР: Припадници српске заједнице, али и других националних мањина имају право на школовање на матерњем језику на основу уставног закона и то право се не сме и не може укинути, каже заменик градоначелника Вуковара из редова српске заједнице Срђан Колар.
VukovarBLU
Фото: Dnevnik.rs

Градоначелник Вуковара Иван Пенава иницирао је да се укину "одвојени разреди" за хрватску и српску децу, а Колар истиче да се мора радити на томе да деца припадника српске заједнице не забораве своје писмо и да уче о својој матичној земљи и народу.

Колар је за "Политику" рекао да се у Вуковару дуже од осам година не поштује Уставни закон о правима националних мањина, који говори о правима српске заједнице на језик и писмо, односно на двојезичност.

Председница Одбора за образовање Заједничког већа општина у Вуковару Милица Стојановић поручује да је извршен велики притисак на српску заједницу, која је, каже, чак испала проблематична и крива за све што се дешава у Вуковару.

"Ово је сад још тежи притисак и то на родитеље којима је дата могућност и који се ако желе да упишу дете у школу по моделу А (подразумева да се целокупна настава одвија на српском језику и ћириличном писму) третирају као неко ко не поштује довољно Републику Хрватску", каже Стојановић.

Да је реч о политизацији и неким другим скривеним интересима сматра Александар Толнауер, председник савета за националне мањине Хрватске.

"Ту има пуно нелогичности. Кад бисте анализирали оне који су против три модела образовања Срба, испало би да ту постоји нешто против чега су се они борили, као да су Срби ту газде и раде шта хоће", објашњава Толнауер.

У Хрватској мањинско образовање доступно је кроз три моделе А, Б и Ц.

Модел А подразумева да се целокупна настава одвија на српском језику и ћириличном писму, кроз Б се на српском језику одвија настава предмета значајних за историју, језик и културу.

Модел Ц подразумева допунску наставу на којој се изучавају садржаји у вези са националном културом, писмом и језиком.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести