Нећете ни разграничење? А за 40 година ћемо бранити Врање..

ПРЕЉИНА: Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да ћемо за 20 година, ако не будемо решавали питање Косова и Метохије, изгубити све. 
1
Фото: Tanjug

„Нећете разграничење са Албанцима? Нема проблема, кажите људима да се спремимо да бранимо Врање за 40 година. Зар мислите да се наши не исељавају већ данас? У обраћању које ћу имати све податке ћу изнети", рекао је Вучић, у одговору на питање како види отворено писмо епископа рашко-призренског Теодосија да би подела територија довела до исељавања Срба из јужне покрајине и стреадања културне баштине.

Вучић је приметио да је најбољи одговор на то већ садржан у новинарском питању - а зар се то данас на шта владика Теодосије упозорава већ не дешава и додао да светске силе и стране службе имају исту такву аргументацију зашто неће етничке границе. 

"Ваљда је боље нешто, него ништа", рекао је председник и приметио да црква, иако неће етничке границе, хоће да јој лажна "косовска држава" исплати 650.000 евра. 

И многи други, посебно политички противници његови, каже, заправо неће никакво решење за Косово.

"Желе да данас буду сигурнији, а сутра? Шта их брига...", рекао је Вучић.

Суштина је каже да његови противници питање Косова виде као најбољи "терен" за рушење његове власти.

Казао је да ће изаћи у јавност са предлогом за решење "ако око нечега с неким буде могао да постигне договор, пошто, каже, с Албанцима није било могуће договорити се. 

„Нећу још да одговарам детаљно и темељно, а свима у Србији и свету ћу одговорити. Недвосмислено ћу рећи које су светске силе и стране службе које исту такву аргументацију имају. Нећемо етничке границе, али зато хоћемо да нам косовска држава, албанска држава на Косову исплати 650.000 евра за нашу цркву. То хоћемо, од те непостојеће државе“, приметио је Вучић.

Најавио је да ће о свему томе говорити други пут и нагласио да за разлику од других неће "пилатовски" да пере руке.

Истовремено је нагласио да неће нама нико да да нити поделу, нити било шта слично.

„Неће нама ништа да дају. Они желе да онемогуће Србију да направи успех, да се посвети својој будућности", рекао је.

А његови критичари, каже, такође желе да данас буду сигурнији, а шта кога брига да ли ћемо имати будућност, деце.

"Боље да немамо ништа, него да имамо нешто“ - тако, каже, мисле његови критичари.

Оценио је да су многи пре њега имали много веће шансе да нешто ураде, а нису ништа.

„Много више су могли да добију, а данас готово да немамо шансе да добијемо било шта“, рекао је Вучић.

„За 20 година изгубићемо све, а ви који се правите ћорави и глуви, наставите с тим и будите лицемери, сви ти моји политички противници и они који су тобож забринути. Мени ће савест да остане чиста. Ја сам у Чачак довео првуи фабрику после 45 година, ја сам у Краљево довео две фабрике после више од две деценије, као у Ниш, и овај аутопут се у моје време гради према Македоднији и Бугарској, око Београда, као и Панчева и Пупиновог моста, извукли смо земљу из банкротства“, казао је Вучић.

„Нећете разграничење са Албанцима? Нема проблема, али кажите људима да се спремимо да бранимо Врање за 40 година. У обраћању, било да предлажем или се опраштам од покушаја решавања, рећи ћу колико тачно данас наших људи живи на Косову и колико на дневном нивоу одлази“, најавио је он.

Упитао је шта људи мисле о томе чија уопште документа имају наши грађани јужно од Ибра, додајући да 95 одсто њих поред српских има и косовска, као и да то није никаква новост.

„Али, воле главу да гурају у песак као ној и да кажу да сам изјдајник, ја који сам био на КиМ 500 пута, који се борим сваки дан, они који појма немају, седе овде и соле ми памет да мрзим Чачак. Најлакше је тако. Какву одговорност у будућности имају, никакву. Један би хтео да добије још катарских пара, да други да украде још који милион. Та двојица три грама мозга немају“, рекао је Вучић. 

Истакао је да постоји унутрашњи дијалог и да је и ово писмо део тога.

„Сви они који су до јуче викали како треба да се реши косовски чвор, схватили су да сада то не мора да се учини јер је то најбоља прилика да се скине политичка глава Александру Вучићу. Нека се томе радују Шолак, Ðилас и други, који су уништавали фабрике и само себи џепове пунили. Зовите Славишу Ристића који је претио Ðинђићевим сценариом, који је рекао да то није претња, већ за наук“, подвукао је он рекавши нека народ изабере њих.

Казао је да ће бити прилике кад год желе, и да народ може да изабере те који их лаже, у чијим програмима се налазе само глупост до глупости.

„Они су се жалили што сам их назвао лоповима, а како нисте? Поставили сте своје судије и тужиоце. Када пребију неког од нас не треба да буде кажњен починилац, а ако њих неко погледа попреко треба на смрт да буде осуђен“, додао је он.

Вучић је нагласио да ће имати довољно храбрости, макар остао једини у Србији, и да свима у лице покаже какви су преваранти, лажови, као и шта му је послао шеф једне обавештајне службе, за којег зна да не мисли добро Србији, исти текст који они нуде.

Говорећи о границама на Јарињу и Брњаку, које подржавају опозиционари, Вучић је подсетио да наставник у Чачаку зарађује 43.000 динара, а у Лешку 65.000 јер има додатке пошто живи на тзв. угроженој територији.

„Ко је поставио те границе? Нека Лешак, Лепосавић буде друга држава да не бисте правили етничке границе. Сутра нека дођу до Врања па да се питамо што нисмо били паметни и слушали лудог Вучића на време“, казао је он.

Вучић је најавио да ће се обратити грађанима, да му неће бити тешко да стане два сата испред камера и каже свим „покварењацима“ све, јер за разлику од њих има чисту, мирну савест, и зна колико се бори за свој род и народ. 

„То је борба за фабрике и путеве, и да се узме колико се год може, а не да се говори о заузимању Марса пре Американаца. На Јупитеру шта ћемо да радимо, развићемо пољопривредну производњу“, осврнуо се на критичаре и поручио:

"Ало, ћераћемо се још“.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести