Недимовић и Радојевић: Бегеч симбол промена у пољопривреди

Министар пољопривреде водопривреде и шумарства у Влади Србије Бранислав Недимовић и ресорни покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић посетили су Сусек у беочинској општини и место Бегеч које се налази на територији града Новог Сада и разговарали са пољопривредним произвођачима.
1
Фото: Покрајинсак влада

Током састанака пољопривредници су изнели своје предлоге, а министар Недимовић и секретар Радојевић говорили су о досадашњим издвајањима у области пољопривреде и плановима да се пољопривредни потенцијали додатно искористе и унапреде.

У Сусеку су посетили домаћинство породице Бегојевић. Говорећи о субвенцијама у пољопривреди министар Недимовић је рекао да је “ономе ко даје то увек много, а ономе ко добија, њему је све мало”, али је рекао да је то министарство са високом ефикасношћу одговорило на захтеве за субвенције.

– Било је 160.000 предмета за субвенције у 2018. години. До сада је остало свега четири одсто предмета који се налазе или на допунама или на другом степену. Сви остали предмети су обрађени, дати на плаћење и нема разлога за бригу. Ми смо већ узели предмете 2019 годину у рад – изјавио је Недимовић.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевићрекао је да је посетљ Сусеку прилика да упознају пољопривреднике са мерама Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

Он је додао да оваква пољопривредна газдинства газдинства, попут Бегојевићевог, јесу прави пример добре праксе јер се осим ратарске производње баве и говедарством, свињарством и овчарском производњом.

Фото: Покрајинсак влада


Бегеч: Добар пример удруживања

Вук Радојевић поручио је да у Бегечу имамо прави пример добре праксе јер је Бегечка шаргарепа добила ознаку географског порекла уз пуну подршку града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за пољопривреду,  јер су сносили трошкове сертификације и свега неопходног да би произвођачи добили ознаку географског порекла.

– То јесте добар пример удруживање индивидуалних пољопривредних произвођача у земљорадничку задругу “Бегечки повртари”, која је носилац интелектуалне својине то јест ознаке географског порекла. Ја верујем да је то модел који треба и остали да примене. Бегеч је добар примеру како се користе субвенције са градског, покрајинског и са републичког нивоа - истакао је Вук Радојевић додајући да су многи пољопривредници из Бегеча остварили право на субвенције покрајинског секретаријата.


– На овакав начин једно породично газдинство може да опстане и да избори своје место на тржишту и да обезбеди егзинстенцију за све своје чланове. Покрајински секретаријат за пољопривреду има значајан износ финансијских средстава за субвенционисање пољопривредних газдинстава. Никада више пара није било аграрном буyету Војводине него што је то случај од формирања ове покрајинске Владе – казаоје Радојевић.

Он је нагласио да је недавно одржан конкурс за младе пољопривреднике и да је са територија општине Беочин петоро младих пољопривредника добило у врсту субвенција. Секретар Радојецић је позвао све пољопривреднике да искористе право на остваривање бесповратних финансијских средстава које иде по неким конкурсима и линијама и до 80 одсто, док је за младе пољопривреднике ниво субвенција у односу на укупну инвестицију био чак 90 одсто.

Председник општине Беочин рекао је да посета републичког министра и покрајинског секретара пољопривреде Сусеку много значи за општину и да су својим доласком дали подстицај пољопривредницима да наставе са својим пословима.

– Знамо да је пољопривреда један од најтежих послова и фирма под ведрим небо и надам се да ће Сусек наставити са развојем пољопривреде – закључио је Милинковић.

Фото: Покрајинсак влада


Сусечани траже да им се врати пашњак

Након посете пољопривредном газдинству Бегојевић у Сусеку министар Недимовић рекао је да му је уручен захтев мештана да им се врати пашњак, јер у том селу има око 1.100 грла крупне стоке, 800 оваца и око 5.000 товљеника и потребан је простор да се обезбеди храна за тај сточни фонд.

– Ја ћу дати све од себе да се пољопривредницима тај пашњак врати , јер ово је ствар који може да се реши, а касније да се изменом закона уреди ова област – поручио је Недимовић.


На путу за Бегеч, министар Недимовић и секретар Радојевић прешли су скелом Дунав од Баноштора до села са бачке обале Дунава, а затим разговарали са пољопривредним произвођачима из тог места познатог по прозводњи шаргарепе

Бранислав Недимовић казао је након састанка да је Бегеч симбол промене на боље у квалитативном смислу за пољопривреду Србије.

– Пре десетак година Србија је била увозник шаргарепе а данас је један од већих извозника, а извози у земље које су некад биле највећи извозници попут Пољске. То је довољан показатељ колико се овде добро ради колико су овде људи вредни и примењују најсавременија технолошка знања – казао је министар пољопривреде, наводећи да пољопривредници у Бегечу користе средства из ИПАРД фондова, а сада се од примарне пољоприврене производње дошло и до прерађивачке индустрије.

То је, по Недимовићу, логичан след да се заокружи читава прича и нагласио да је Влада Србије наменила за прерађивачку индустрију од 20 до 50 одсто подршке за изградњу и опремање погона. Додао је да у овом случају није фокус искључиво на новим радним местима, већ на иновацијама и новим тржиштима.

Говорећи о изменама закона о пољопривредном земљишту министар пољопривреде рекао је да је суштина приче да се јаз између ратара и сточара превазиђе, како би пољопривредно земљиште Републике Србије било у функцији развоја комплетне пољопривреде

Састанску с пољопривредницима у Бегечу су, између осталих, присуствовали и начелник Јужно-бачког управног округа Милан Новаковић и, у својству домаћина, Дејан Мандић, начелник Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Новог Сада.

А. Савановић

susek
ovce susek
Nedimovic u Suseku 3
Nedimovic u Suseku 2
Nedimovic u Suseku 1
Nedimovic u Begecu 3
Nedimovic u Begecu 2

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести