Неформалан састанак на највишем нивоу ЕУ и ЗБ, учествује Вучић

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Шарл Мишел сутра ће у Бриселу организовати неформални састанак лидера ЕУ и Западног Балкана, а тој радној вечери присуствоваће председник Србије Александар Вучић.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com

Ново руководство институција ЕУ, на челу са председником Европског савета Шарл Мишелом, сутра увече дочекује лидере западноблканских земља на неформалном састанку, а у дипломатским изворима у Бриселу наводе да ново руководство ЕУ жели и овим састанком да укаже на своју подршку и посвећеност региону.

Са стране ЕУ вечери ће присуствовати и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жосеп Борел и Андреј Пленковић, премијер Хрватске која тренутно председава Саветом ЕУ.

Поред председника Вучића, са Западног Балкана доћи ће и Еди Рама, председник Владе Албаније, Жељко Комшић, председавајући Председништва БиХ, Мило Ђукановић председник Црне Горе, Стево Пендаровски, председник Северне Македоније, као и Хашим Тачи.

У питању је први састанак лидера ЕУ институција и Западног Балкана након европских избора 2019. године и именовања нових највиших функционера ЕУ.

Последњи пут лидере Западног Балкана на вечери у Бриселу окупила је бивша шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини крајем октобра 2019 године.

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да ново руководство ЕУ жели и овим састанком да укаже на своју подршку и посвећеност региону.

Као теме које ће се наћи за вечером у Бриселу наводе се регионална сарадња ”у најширем смислу” и припреме за самит ЕУ Западни Балкан планиран за мај у Загребу.

Представници ЕУ желе да чују мишљења и очекивања лидера Западног Балкана како од недавно представљене нове методологије процеса приступања тако и од предстојећег, најављиваног као историјски, самита ЕУ ЗБ у Загребу, напомињу извори Таnjуга у Бриселу.

Планирано је да се лидери ЕУ и Западног Балкан око 19 часова у недељу окупе у згради Европског савета ”Европа”.

Након добродошлице домаћина Шарла Мишела и заједничке фотографије вечера лидра би требало да почне око 19.30 и траје два сата.

За крај састанка предвиђене су и изјаве лидера.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести