Немогуће да Косово тужи Србију јер није држава, ни члан УН

БЕОГРАД:  Косово нема никавог правног основа да поднесе било какву тужбу против Србије било којој међународној инсититуцији, па ни Међународном суду правде, јер није држава, нити је члан Уједињених нација, слажу се српски правници.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

"Такозвано Косово нема легитимацију да покрене поступак пред Међународним судом правде јер није држава, а то је неопходни услов према Статуту тог суда", изричит је професор Правног факултета у Београду Бојан Милисављевић.Он је у изјави за Танјуг подсетио да је и раније било таквих најава које нису донеле никакве резултате.

Према његовом мишљењу, најава новог косовског премијера Аљбина Куртија да тужи Србију пред МСП, показује да он губи стрпљења јер је, како каже, очигледно да Косово неће моћи да заокружи своју државност."Што више времена пролази и што више држава повлачи или преиспитује своју одлуку о признавању Косова то ће потези Косова бити нелогичнији и све лошији. Овакве најаве служе само за унутрашњу политичку употребу", закључио је професор.

И београдски адвокат Бранислав Тапушковић сматра да Косово нема правног основа за подношење тужбе против Србије било коме, а за геноцид одговорим сматра НАТО."Ако је геноцид извршен, њега је према свим народима извршио НАТО бомбардовањем Србије 1999. године, када су са косова су бежали и Срби и Албанци", рекао је Тапушковић Танјугу.

Он је подсетио да су Албанци отшли са Косова у време НАТО бомбардовања, због бомбардовања и да су се вратили након престанка.Са друге стране, како је навео, 250.000 Срба је протерано са Косова након престанка бомбардовања.Према његовом схватању, управо бомбардовање НАТО-а има геноцидне димензије, јер је, како је рекао, та алијанса натерала народ бежи са Косова бежи, уништавајући комплетну инфраструктуру.

И адвокат Тома Фила истиче да би држава која жели да поднесе тужбу Међународном суду правде морала да буде члан Уједињених нација, и подсећа да је Косово по Резолуцији Савета безбедности 1244 - територија, а не држава.Према његовим речима, није први пут да се Србији приписују ратни злочини и геноциди.

"То је почело од Вуковара 1991. године. Хрвати нам најављују тужбу за све то... Нешто слично је причао и Изетбеговић. Не знам ком суду тај Курти мисли да тужи, јер тај суд не постоји", рекао је Фила за РТС.

Аљбин Курти је најавио у понедељак у свом експозеу у косовском парламенту да ће, док он буде на челу владе ће пред Међународним судом правде у Хагу поднети тужбу против Србије за наводне злочине почињене на Косову током последњих сукоба.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести