Ненад Чанак поново председник ЛСВ

НОВИ САД: Ненад Чанак поново је данас изабран за председника Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), на 12. Изборном конгресу ЛСВ.
Nenad Canak/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Како је саопштила та странка, он је изабран са 242 гласа, а у конкуренцији су били још Бранислав Богарошки, Бојан Костреш и Дејан Чапо.

У Председништво ЛСВ изабрани су Драган Андрић, Миливој Бешлин, Бранислав Богарошки, Душан Јаковљев, Зденко Колар, Роберт Колар, Бојан Костреш, Сандра Ристић, Ненад Чанак, Дејан Чапо и Саша Шућуровић. 

После избора за председника, Чанак је навео да се ниједан датум из историје Војводине не слави, сем 1918. и припајања Војводине Србији, и то зато што је, како је рекао, "Војводина последњи ратни плен који је Србија успела да задржи". 

"Из тог челичног загрљаја се неће лако извући. Зато што нас и доживљавају као плен, а ми то нисмо. Ми смо људи и хоћемо да нас тако третирају. Наш глас вреди исто колико и глас југа. И не може само то што не живимо у Београду да буде разлог да наше речи се не чују, да се наши захтеви не поштују и да се каже па шта хоћете, прегласали смо вас", рекао је Чанак.

Он је истакао да "има ствари о којима се не гласа, а Војводина је једна од тих ствари".

"Не може се насилно укинути историјска аутономија Војводине која је 30 година старија од државности Републике Србије. Србија јесте наша држава, али не сме бити наша тамница. Живела Лига социјалдемократа Војводине", рекао је Чанак.

Делегаткињама и делегатима су се на Конгресу обратили и гости из Европске слободне алијансе (ЕФА), хрватске странке Истарски демократски сабор и владајуће Демократске партије социјалиста Црне Горе.

Потпредседник ЕФА Давид Гросклод истакао је да европске интеграције нису само поклон за Београд, већ да сви грађани морају имати користи од тога, сви региони морају бити укључени у тај пројекат. 

"ЕФА жели да Војводина има централну улогу у европским оквирима, да представља пример територијалне кохезије на Балкану", рекао је Гросклод и свој говор завршио речима на српском језику: "Војводина је наша домовина, Војводина се воли".

Синиша Жулић, представник Истарског демократског сабора и градоначелник града Бузет истакао је да Војводину и Истру у 20 година сарадње повезују исте ствари, било да се ради о мултиетичности, мултикултуралности, о антифашизму, о идеји регионализма у високоцентрализованим државама или било да се ради о заједничком и јасном путу европских интеграција. 

Александар Андрија Пејовић, председник Комисије за међународну сарадњу, европске и евроатлантске интеграције ДПС-а и члан Председништва Партије европских социјалиста пренео је делегаткињама и делегатима поздраве председника Црне Горе Мила Ђукановића и жељу да ЛСВ настави и додатно ојача свој рад на изградњи друштва успостављеног на нормама правне државе, толеранције, антифашизма и верског секуларизма, засновано на поштовању људских права и борби против свих облика дискриминације.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести