Ни Шерлок Холмс не може да утврди ко је све признао Косово

БЕОГРАД: Од Костарике која је прва признала независност Косова, истог дана када га је Приштина једнострано прогласила, и Палауа који је данас саопштио да повлачи признање, однос према једностраној проглашеној независности Косова ишао је у више фаза - прво талац признавања, затим застоја, а сада се талас повлачи.
pristina, tanjug
Фото: Tanjug S.Radovanović,ilustracija

О броју земаља које су признале једнострану проглашену независност Косова, Београд и Приштина имају различиту евиденцију.

Док Приштина тврди да је Косово признало 116 земаља чланице, у Београду се полази од тога да је то учинио далеко мањи број.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да ни Шерлок Холмс не би могао да утврди који је број земаља које су признале Косово и да је списак од 116, који представља Приштина, лажан.

Према Београду, на списку Приштине се налазе земље које никада нису донеле одлуку о признавању незавсиности Косова, као и оне које су суспендовале ранију одлуку.

Процена је српских званичника да је највише 101 земља, међу којима су и поједине државе чији став није јасно изнет, признало Косово.

С тим у вези је Београд од земаља које имају нејасан став с тим у вези тражио објашњење.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун процењује да се налазимо сада на 96 земаља које су признале Косово, што је испод половине чланица УН, које броје 193 државе света.

Београд је, лобирањем, у протеклих скоро две године, успео да издејствује повлачење признања од појединих држава, а прва је земља је била Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

На листи земаља које су повукле признање је 13 држава, а међу њима су, према тврдњи српских званичника, Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Соломонска острва, сада и Палау.

У Београду се очекује да ће још пар земаља, наредних дана, повући одлуку о признању Косова.

Косово је 17. фебруара 2008. једнострано прогласило независност, а прва земља која га је признала била је Костарика, која је то учинила још истог дана.

Одмах потом Косово су признали Авганистан, САД, Француска, Велика Британија, Албанија и Турска.

ЕУ, која је одржала састанак 18. фебруара 2008.на тему признања једнострано проглашене независности Косова, није успела да постигне договор, те су земље чланице појединачно доносиле своју одлуку с тим у вези.

Пет земаља - Шпанија, Кипар, Румунија, Словачка и Грчка, за разлику од осталих из ЕУ, нису признале Косово.

Што се великих земаља тиче, Косово нису хтеле да признају и категорично су против једнострано проглашене самосталности Русија, Кина, Индија, Бразил, Алжир, Иран, као ни Венецуела.

Дипломатска акција Србије на повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова је разљутила Приштину, а замерили су је Србији поједине западне земље, спонзори косовске независности.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести