Није изгласан Нацрт закона о заштити вредности борбе тзв. ОВК

ПРИШТИНА: У косовској скупштини данас није усвојен Нацрт закона о заштити вредности борбе тзв. ОВК, јер је добио подршку само 35 посланика.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Посланици опозициног Покрета Самоопредељење и владајућег Демократског савеза Косова (ДСК) нису гласали за тај закон, преноси Љајми.

Сви присутни посланици Демократске партије Косова (ДПК), која је поднела предлог закона, гласали су за закон, као и посланици Алијансе за будућност Косова, НИСМА и посланици несрпских мањина.

Иако су присуствовали седници, посланици Самоопредељења и ДСК, нису учествовали у гласању, блокирајући тако усвајање закона о заштити ратних вредности тзв. ОВК, преноси Косово онлајн.

На Нацрт закона замерке су раније изнели и амбасаде САД, Немачке, Швајцарске, као и канцеларије ЕУ и ОЕБС-а, јер сматрају да се њиме угрожавају слобода говора и права грађана.

Нацртом Закона се одређује и институционална и грађанска обавеза за заштиту вредности борбе тзв. ОВК, а како је наведено, ко не буде поштовао одредбе, биће кривично гоњен.

Председник Србије Александар Вучић поручио је раније да Закон о заштити вредности борбе тзв. ОВК представља покушај да се Срби натерају да мисле као Албанци и да буду хапшени уколико говоре другачије.

Представници Срба на Косову и Метохији упозорили су раније да их брине најава гласања за Нацрт закона о заштити вредности борбе тзв. ОВК, којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову и Метохији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести