Нова седница новосадске скупштине заказана за петак

НОВИ САД: Трећа седница новосадске скупштине одржаће се 2. октобра, а садржај дневног реда показује да ће одборници сумирати прошлу пословну годину Града и његових предузећа, али и да ће доћи до промена на челу појединих градских предузећа, пошто су Скупштини оставке поднели директори „Новосадске топлане”, „Информатике”, „Тржнице”, као и Стамбене агенције Новог Сада.
n
Фото: Dnevnik.rs

У петак ће тако пред градски парламент бити изнети завршни рачун градског буџета за прошлу годину, те извештаји о реализацији буџетских програма, као што су они о финансирању одређених комуналних делатности, заштите од пожара, али и субвенције за гориво за ЈГСП „Нови Сад”. Осим тога, јавна градска предузећа, поједине агенције и установе поднеће извештаје о инвестицијама и пословању током 2019. године, а потом ће се гласати и о расподели добити предузећа.

На седници ће се анализирати и извршење градског буџета у првој половини ове године, те учинак градских предузећа у том периоду.


Четири директора поднела оставке

Директор „Новосадске топлане“ Добросав Арсовић (СНС), након шест година на челу тог предузећа, поднео је оставку, која ће се у петак наћи пред новосадским одборницима. У образложењу, Арсовић наводи да је јуна прошле године именован за директора након јавног конкурса, а да мандат од четири године раније завршава из личних разлога.

Због одласка у старосну пензију наредне године, неопозиву оставку је поднео и директор „Тржнице” Душан Бајић (ЛСВ), који је на то место именован јула 2017. године. Пре истека манадата оставку на место директора „Информатике” поднео је и Ненад Барац (СНС), али он није образложио своју одлуку. Горан Зарић (ПОКС), који је на чело Стамбене агенције дошао у децембру 2016. године, такође је поднео оставку.

За сада у скупштинском материјалу нема података о заменама за те руководиоце, а каква ће кадровска решења бити предложена, видеће се вероватно на самој седници.


Фото: Dnevnik.rs

Нови Сад ће и ове године стипендирати десет студената Универзитета у Новом Саду с по 17.000 динара месечно, наравно, ако то потврди Скупштина. Новац, за ову годину 510.000 динара, а за целу наредну око два милиона, биће пребачен Фонду за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника УНС-а, док ће Град делегирати свог представника у руководство Фонда.

У најзначајнијем документу седнице заказане за петак, односно завршном рачуну градског буџета за 2019. годину, утврђено је да је Нови Сад прошле године из свих извора прихода располагао с око 29,95 милијарди динара. Док је готово 20,7 милијарди стигло из општих прихода, милијарда и по с републичког и покрајинског нивоа, 1,4 милијарда зарађена је од продаје грађевинског земљишта. Истовремено, око 6,2 милијарди доспело је у новосадску касу јер није утрошено у претходним годинама. Прошле године, трошкови градског буџета износили су 25 милијарди динара.


Олакшице за киоске, летње баште...

Новосадски одборници гласаће и о олакшицама које предвиђају умањење комуналне таксе за истицање имена фирме на пословном простору од 99 одсто до краја године за биоскопе, туристичке агенције и тур-оператере, те за хотеле и сличне смештаје. За исти проценат и период, уколико Скупштина подржи предлог, требало би да се умањи и накнада за коришћење јавних површина за постављање киоска, летњих и зимских башти, покретних тезги и уређаја за кокице.


У извештају о извршењу буџета Града у првој половини 2020. године стоји да се у градску касу слило око 14, 3 милијарди динара, односно 87,5 одсто од планираних прихода. У истом периоду потрошено је око 9,4 милијарди, што је 57,7 одсто од зацртаног. Као узроци таквог раскорака наводе се обрачунски и извештајни периоди, трајање процеса јавних набавки, као и самог извођења радова. На тај начин буџетски суфицит у првој половини године износи 1,077 милијарду динара.                                                                                          

С. Кр

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести