Нови Сад биће регионална престоница младих

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас на конференцији за новинаре, на којој је најављен 3. Регионални форум младих, који ће од 29. јуна до 1. јула бити одржан у Новом Саду, да је окупљање младих из земаља западног Балкана и њихов дијалог, један од предуслова за стварање заједничке европске будућности.
Regionalni forum mladih/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

„За нас постоји један пут, а то је заједнички пут европске будућности и управо је на младим генерацијама, које су ослобођене предрасуда и стега прошлих времена, да се повезују и утврђују нови модели сарадње“, рекао је председник Мировић.

Истакавши да је регионална сарадња један од услова целокупног напредовања земаља Западног Балкана, председник Мировић је додао да очекује конкретне резултате у виду Декларације, која ће бити резултат и овогодишњег Регионалног форума младих.

„Ово окупљање значајно је и због размене искустава младих, упознавања са другим културама, као и због стицања нових знања, и због тога ће Покрајинска влада и у будућности подржавати овај форум“, казао је председник Мировић.

Градоначелник Милош Вучевић изразио је задовољство што је, због свега што ради на микроплану, Нови Сад препознат као прави амбијент за овакав догађај.

- Форум ће бити занимљив увод у динамично лето у нашем граду, јер предстоје нам ''Youth fair'' и најпознатији музички европски фестивал ''Егзит'', који ће такође окупити младе из региона. Поносан сам што ће учесници овде отворено разговарати о важним темама, а као Омладинска престоница Европе 2019. године, Нови Сад хоће да буде партнер у оваквим процесима. На овај начин млади нису само корисници услуга, већ учествују у доношењу одлука, и преузимају одговорност за питања регионалне стабилности на политички веома изазовном подручју. Важно је што долазе људи ослобођени предрасуда и страхова, и они су гарант сарадње, добре комункације и развоја држава региона – нагласио је Милош Вучевић.

"Будућност Европе и западног Балкана је у међусобном договору младих генерација, које морају бити гарант мира у будућности“, рекао је потпредседник Европског покрета у Србији Алексаднар Симурдић и додао да ће овогодишњи форум окупити око 200 младих професионалаца, представника универзитета, цивилног сектора и привреде.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести