Новости из Хрватске: Мандат Пленковића за Србе испуњен горким укусом

ЗАГРЕБ: Хрватски недељник Новости пише о томе да је мандат одлазеће владе премијера Адреја Пленковића за бројне припаднике српске националне мањине био испуњен горким укусом и док је по једнима он је протекао у толерисању антисрпске хистерије, други истичу сталне притиске деснице на политичке представнике Срба и пораст антисрпских сентимената, а трећи кажу да се битка за сваког човека наставља .
a
Фото: Youtube Printscreen

Недељник подсећа на последњи у низу инцидената када је уништено 44 стабала младих бадема у власништву 69-годишње Мире Гагић из равнокотарских Горњих Биљана, а која је непознати починилац средином априла отровао пестицидом. Нападе на имовину пријавили су полицији и мештани суседних Доњих Биљана, којима су прошле године каменоване куће, док су у новембру 2018. у истом селу непознати починиоци повратничкој породици Бабић посекли више од стотину стабала маслина.

Четворо сезонских радника српске националности физички је нападнуто пре годину дана у Супетру на Брачу, док је 70-годишњи Радоје Петковић, члан СДСС-а и потпредседник Већа српске националне мањине Кастве, преминуо прошлог јуна у болници од повреда које му је нанео Илија Главић, који је у фебруару ове године осуђен на 4,5 године затвора.

У нападу петнаесторице припадника навијачке групе Торцида 21. августа прошле године на мештане српске националности у Уздољу крај Книна, који су у кафићу пратили фудбалску утакмицу Црвене звезде, уништен је део инвентара и повређено је петнаест особа, међу којима и једно дете.

Исте вечери у Ђеврскама двојица нападача најпре су вербално, а онда и физички напала госте кафића који су гледали утакмицу Динама, уз повике: "Срби, ићи ћете у колоне, тракторима ћете бежати".

Сви ти напади, према писању хрватских Новости, само су врх оног што се догађало током мандата Пленковићеве влада, која је, констатује недељник, раније пропустила да осуди и казни сличне догађаје и починиоце.

Догађаји се, међутим, само умножавају, констатују Новости, а што је очигледно из података објављених у Билтену СНВ за 2019, према којима је прошле године у односу на претходну број таквих случајева порастао са пет на 25.

Недељник пише да не треба очекивати да такви подаци забрину поједине саборске заступнике крајње десне провенијенције ни појединце из владајућег ХДЗ-а који су, како се наводи, из својих клупа и с говорнице у протекле четири године промовисали говор мржње и нетолеранцију према српској мањини, доприносећи посредно и бројкама на терену.

Посебно су, истиче недељник, у том смислу биле проблематичне реакције ужег кабинета и самог премијера Пленковића на понашање и изјаве дојучерашњег члана њихове странке, вуковарског градоначелника Ивана Пенаве.

То су била углавном млака и недовољно енергична реаговања којима се није чинио добро вуковарским Србима, али ни Хрватима. Почетком прошле године Пенава је неосновано говорио о Вуковару као епицентру “пузајуће великосрпске агресије, а премијер је, уместо да га позове на одговорност, мудро ћутао”, пишу Новости.

Председник СНВ Борис Милошевић каже да су ипак реализовани неки програми у пољопривреди, електрификацији, градњи водовода, а отворени су бројни друштени домови и културни центри у руралним повратничким срединама и урбаним градским центрима.

"Иако је овај мандат напредак у односу на претходну краткотрајну владу Тихомира Орешковића, он је обележен и говором мржње и физичким нападима, који су посебно ескалирали прошле године", рекао је Милошевић.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести