О становима, теткама и медијским нападима у парламенту Србије

Јучерашњу расправу о два просветна закона у Скупштини Србије готово да су у други план бацила посланичка питања, која сваког четвртка на старту заседања постављају парламентарци.
skupstina srbije, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Напредњаци су тражили од Министарства правде и Тужилаштва да се изјасне о томе има ли елемената кривичне одговорности поводом, како су рекли, медијских напада на председника републике, док су из опозиције стигли захтеви за смену неколико министара.

На тапету су се нашли и станови садашњег и бившег министра одбране. Председника Покрета „Двери” Бошка Обрадовића потпредседник парламента Верољиб Арсић казнио је с две опомене јер је власника ТВ „Пинк” Жељка Митровића и његовог сина оптужио да „имају иза себе два убиства”. С друге стране, Обрадовићева колегиница Марија Јањушевић протестовала је због тога што није опоменут напредњак Марко Атлагић јер је за њихове чланове рекао да су „звери из ’Двери’”.Критике су стигле и на рачун другог председавајућег – Владимира Маринковића (СДПС), кога је из посланичке клупе критиковала председница парламента Маја Гојковић јер је дао право на реплику Александри Јерков, иако, како је приметила, није директно поменута.

„Говорила је о нечијим теткама. Не знам, можда је говорила о тетки Божидара Ђелића, не знам те родбинске односе овде у парламенту па не знам више ко је чија тетка“, констатовала је председница Скупштине. 

Како је упозорио Атлагић, већ годину, а нарочито последњих неколико месеци, трају „свакодневни примитивни, злонамерни, неистинити и брутални медијски напади на Александра Вучића, његову породицу и родитеље”. Ти медијски напади дело су, како је рекао, „спреге рекеташко-мафијашко-криминалних група из земље и иностранства”.


Маја Гојковић се расплакала због увреде

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расплакала се јуче током седнице, након што ју је посланица ДС-а Александра Јерков оптужила да дискриминише посланицу ДЈБ-а Љупку Михајловски, која је особа с инвалидитетом.  Маја Гојковић је рекла да су то најтеже увреде на њен рачун јер је оптужена за дискриминицају, а и сама у породици има особу с инвалидитетом. „Срам вас било!“, рекла је Маја Гојковић посланици Јерков и расплакала се и изашла из сале.


„Свакодневним медијским нападима на председника грађане трују до крајњих граница одређене личности из таблоида, попут Александра Родића, као и лидери неких опозиционих странака, као што су Саша Јанковић, Саша Радуловић, Бошко Обрадовић, Драган Шутановац, Зоран Живковић, политички аналитичари као што је Ђорђе Вукадиновић, глумац Сергеј Трифуниновић и поједини академици  као што је Душан Теодоровић.“

Додао је да су се ти напади проширили и на министре унутрашњих послова Небојшу Стефановића и одбране Александра Вулина, али и начелника БИА Братислава Гашића.

С друге стране, посланик ДС-а Радослав Милојичић Кена је позвао премијерку да смени министра одбране Александра Вулина због нејасног порекла новца за куповину стана. Министарку правде Нелу Кубуровић питао је шта ће предузети да грађани Србије сазнају одакле министру Вулину више од 200.000 евра за куповину стана.

За Вулинов стан у београдској општини Звездара интересовала се и посланица ДЈБ-а Татјана Мацура, која је упитала да ли је Тужилаштво „испитало тетку супруге министра, која је наводно уступила новац за куповину стана”.


Два Шешеља у Скупштини

Републичка изборна комисија доделила је мандате народног посланика Александру Шешељу, сину лидера радикала, који је у посланичку клупу сео уместо Милована Бојића који је подено оставку, како медији спекулишу, због одласка на чело КБЦ „Дедиње”. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године.У кулубу СНС-а нова посланица је Ана Чарапић, дипломирана економисткиња из Куршумлије, рођена 1985. године, а изабрана уместо Александре Ђуровић која је почетком августа именована за шефицу Мисије Србије при Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру.


Посланика НСС-а Маријана Ристичевића занимало је шта ће Тужилаштво предузети по питању имовине бившег министра одбране Драгана Шутановца и да ли ће се утврдити како је изградио објекат на Врачару од 300 квадрата, „кад је на рачуну имао 300.000 евра, а плата му је била 800 евра”. Његово питање Тужилаштву је и да ли ће бити преиспитане злоупотребе у општинама Чајетина и Инђија, те да ли ће бити испитана имовина Горана Јешића, односно „како је купио стан у Бечу, два стана у Новом Саду, а незапослени ујак му има кућу с базеном...” Интересовало га је и шта ће Тужилаштво предузети поводом случаја инђијске „Енергозелене”, где нас Белгијанци туже за 130 милиона евра „због очигледно немара и коруптивних ствари функционера ДС-а”.

Председник радикала Војислав Шешељ тражио од премијерке да смени министарку саобраћаја Зорану Михајловић „због дипломатског скандала с Кинезима и напада на СПЦ”.

Самостална посланица Александра Чабраја министарку правде упитала је да ли је могуће да се у Србији деси да се учесник ријалити програма хапси за најтеже кривично дело – за убиство.

„Да ли је то сада врхунац претварања истражног поступка у представу, а државе у ријалити?“, питала је она.

Председник „Двери” Бошко Обрадовић питао је министра културе Владана Вукосављевића и РЕМ да ли разматрају укидање ријалити програма у Србији. Тужилаштво и НБС је упитао „да ли је тачно да је Жељко Митровић на један рачун у Украјини уплатио пет милиона евра и тиме платио мито за добијање кредита од 27 милиона евра”.
 

С. Станковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести