Обележавање годишњице Олује код манастира Крушедол

БЕОГРАД: Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске војно-полицијске акције "Олуја" 1995. биће одржана вечерас у 19 сати код манастира Крушедол на Фрушкој Гори, уз присуство председника и премијера Србије Александра Вучића и Ане Брнабић.
Krajiški sabor kraj manastira Krušedol Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Вучић је позвао све Србе, посебно Крајишнике, да дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице "Олује", за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на одстојанствен и озбиљан начин обележавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо, поручио је председник Србије.

У тој акцији, која је трајала четири дана, према подацима Документационо-информационог центра Веритас, погинуо је или нестао 1.861 Србин, а са територије тадашње Републике Српске Крајине коју је заузела хрватска војска, избегло је више од 200.000 Срба. 

Хрватска ће и ове године 5. август славити као дан победе, када је протерала преко 200.000 својих грађана, док ће Срби палити свеће оплакујући жртве и тугујући за изгубљеним домовима, у знак сећања на један од најмасовнијих егзодуса на нашим просторима у скоријој историји, саопштио је Комесаријат за избеглице и миграције Србије. 

Удржења расељених одржаће парастос српским жртвама у акцији "Олуја" у Цркви Светог Марка у Београду, у 10. 30 сати.
У организацији Српског националног већа уз учешће Инцијативе младих за људска права у Доњем Лапцу у Хрватској биће одржано комеморативно обележавање у спомен на убијене и нестале током акције "Олуја".

На 24. годишњицу "Олује" Српско народно веће објавило је 12. изјаву сећања и заједно са свим својим жупанијским, градским и општинским већима, тражи минут ћутања. 

Како је наведено у саопштењу Српског народног већа, овом изјавом из године у годину они изражавају саосећање са свима онима који не заборављају погинуле чланове породице те комшије и пријатеље којих више нема. 

Они изражавају жаљење за "изгубљеним кућним праговима и зараслим завичајима". 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести