Обележен Дан борца, Брнабић и Дачић положили венце

БЕОГРАД: Дан борца, некадашњи празник устанка народа Југославије, обележен је централном манифестацијом испред Музеја ''4.јули'' у Београду.
b
Фото: Tanjug

Премијерка Ана Брнабић, као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, положила је венац на споменик "Позив на устанак", а венац је положио и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Брнабић је казала да се данас сећамо и обележавамо један од најважнијих датума наше историје истичући да се 4.јула 1941. године глас нашег народа и глас антифашиста далеко чуо, толико далеко да осам деценија касније, како је истакла, имамо одговорност, али велику потребу да се тог датума заувек сећамо.

И да га гласно пошаљемо поруку да га никад нећемо заборавити. Памтићмо све погинуле борце НОБ-а и док смо живи одаваћемо признање свим учесницима тог рата, поручила је Брнабић.

Премијерка је рекла да данас такође потврђујемо тезу да не само да стварамо историју него да смо историјом и створени.

Одлука која је тада донета у кући Рибникар, то смо ми данас, то је наше наслеђе и понос, казала је она.

Истакла је да је у кући Рибникар отпочела не само борба за слободу, већ много више од тога, борба за оно што слобода јесте - право да се другачије размишља, говори, разликује и изабере.

Брнабић је казала да се породица Рибникар која је право на слободу заложила још 1904.године када је основала Политику.

Нама је дала истовремено и осећај свести да слобода универзална вредност, да не може да се добије, освоји и изгуби већ да само може и треба да се живи и да је у свима нама, рекла је премијерка.

Церемонији полагања венаца присуствовала је и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председница Одбора Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Дарија Кисић Тепавчевић.

Обележавању су присуствовали учесници НОБ-а и њихови потомци који су, након интонирања химне Србије, спонтано запевали химну бивше СФРЈ "Хеј Словени" и узвикивали "Југославија, Југославија".

У име бораца венце су положили народни херој Петар Матић, стар 102 године, и председник СУБНОР-а Видосав Ковачевић, а цвеће су положили и представници антифашистичких удружења из Мaђарскe, Португалije, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније.

Обележавање празника организовао је СУБНОР у склопу обележавања 80 година од почетка антифашистичког устанка а под покровитељством председника Србије и у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Тим поводом, уручене су "Медаље борца" борцима из Другог светског рата.

На данашњи дан 1941. године у Београду је одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на челу са Јосипом Брозом Титом,на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка против фашистишчких извојевача и њихових помагача

Кућа Рибникара у којој је одржана седница касније је претворена у Музеј ''4. јули''.

Након тога уследили су устанци у свим крајевима Југославије, у Србији је устанак подигнут 7. јула, у Црној Гори 13. јула, у Словенији 22. јула, у Босни и Херцеговини и Хрватској 27. јула, а у Македонији 2. октобра 1941. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести