Обележен Међународни дан СОС Дечјих села

БЕОГРАД: Проблем деце без родитељског старања, која када напуне 18 година немају обезбеђен кров над главом, ни посао, мора бити решен, рекао је министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, на данашњој конференцији поводом Међународног дана СОС Дечјих села.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug/ R.Prelić, arhiva

Ђорђевић је рекао да ресорно министарство, али и сваки појединац, треба да се бави овим проблемом, како деца никада не би осетила да су одбачена од друштва.

Он је навео да су СОС Дечје село у Србији и Центар "Јаки и млади" добар пример на који начин треба да се опходимо према младима, јер, како каже, право на детињство, одрастање и младост имају сва деца.

Министар Ђорђевић је најавио унапређење положаја хранитеља, усвајање закона о дечјем Омбудсману, као и допуну закона о социјалној заштити.

"У плану је и формирање координационог тела за миграције, које треба да брине о нашој деци и младима како не би напуштали нашу земљу и како би остали овде", рекао је Ђорђевић.

Министар је најавио и састанак са невладиним организацијама на ком ће бити изнети сви предлози и размотрене идеје како би се што пре решио проблем збрињавања деце без старања када постану пунолетна.

Председница управног одбора СОС Дечјег села Србија, Невена Чаловска, рекла је да ово удружење део међународне организације која постоји 70 година и помаже око 1,2 милиона људи у 135 земаља.

У Србији ова организација постоји већ 15 година и ради на унапређењу квалитета живота деце и младих без родитељског старања, каже Чаловска и додаје да је у протекле три године у оквиру каријерног Центра "Јаки млади" збринуто више од 350 младих.

На данас одржаној конференцији представљен је и нови пројекат под називом "Млади могу", који има за циљ пружање подршке младима који су одрасли без родитеља у процесу повезивања са тржиштем рада и запошљавањем.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести