Обележен Национални празник Русина

Поводом Националног празника Русина у Републици Србији  одржана је свечана академија у Српском народном позоришту.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић подсетила је национални празник установљен у знак сећања на почетак насељавања Русина на терторију данашње Војводине, далеке 1751. године. Она је нагласила да је одлуком Покрајинске владе, Скупштина Војводине овај дан таквим програлисла 2018. године, као један од дана значајних за целу нашу Покрајину и да је, самим тим, реч и о нашем заједничком празнику.

„ Желим и да подсетим да смо то учинили поводом стогодишњице одржавања Велике народне скупштине на којој је донета епохална историјска одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији – Скупштине, на којој су Русини имали веома важну одлуку, а ваш велики сународник, свештеник, песник и новинар

Јован Храниловић био њен председавајући“ рекла је Драгана Милошевић и нагласила да је од 1751. године до данас протекло 270 година, током којих је и ваша национална заједница пролазила кроз бројна историјска искушења и изазове, али је истрајала и успела да сачува свој језик,писмо, културу, обичаје, дакле све оно што чини идентитет или боље речено душу једног народа.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести