ОБЕЛЕЖЕНА ОЛУЈА Вучић и Додик открили спомен плочу на мосту и положили венце

СРЕМСКА РАЧА: Председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик открили су вечерас спомен плочу на мосту на Рачи, у знак сећања на све страдале и прогнане Србе у "Олуји", који су тим мостом прешли у Србију.
t
Фото: Инстаграм профил @buducnostsrbijeav

Вучић и Додик су затим положили венце на спомен плочу, након што је патријарх Иринеј служио помен страдалима.

Мост на Рачи је неми сведок страдања и патње Срба 1995. године, који су избегли из Крајине, у нападу хрватске војске и полиције у акцији "Олуја".

Преко тог моста, који спаја Семберију са Србијом, спасавајући своје животе и животе своје деце од злочина и сигурне смрти, као жртве етничког чисћења, на стотине хиљада Срба прешло је тим мостом и дошло у Србију, у којој су нашли уточиште и наду.

На спомен плочи налази се ова порука, како би била урезана у свест свих будућих нараштаја.

Вучић: Помирење да, понижење никада

Само уједињени можемо све, разједињени не можемо ништа, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић на обележавању страдања Срба у Хрватској у операцији "Олуја", на мосту у Сремској Рачи којима су прогнани дошли у Србију.

Српски председник је подсетио да Србија и Република Српска од 2014. године заједнички обележавју српска страдња, на шта је, истиче, поносан.

“Срећан сам и поносан што видим да је цео српски народ разумео значај те идеје, тог заједничког и готово јединственог рада. Он показује да уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа и били бисмо много слаби, баш као што смо били 1995. године”, рекао је Вучић.

Наша је обавеза, каже председник Вучић, да деци у Србији и Републици Српској објаснимо да матрица како су Срби криви за све не може опстати.

"Србија живи, неће нестати и неће носити жиг који су јој ставили", поручио је Вучић.

Он је рекао да помирење и мир желимо, али не понижење:

"Помирење да, понижење никада", рекао је Вучић.

Одговарајући на позиве да се у име помирења прослави годишњица Олује, а тиме и страдање Срба у Хрватској, Вучић је рекао да Србија није никог терала да призна геноцид, само да покаже пијетет према жртвама, онако како је Србија имала снаге да не прећути злочине које су починили Срби.

Затом каже, "немојте да нас терате да славимо убијање Срба и да говоримо да су то "велики кораци напред", како бисмо били добри Европи.

"Нећемо да славимо трагедију српског народа, убијање српских цивила, српске деце...Србија неће пристати никада на такво понижење", рекао је Вучић и поновио:

"Помирење да, понижење никада".

Фото: Танјуг/Тара Радовановић


Патријарх: Трагично страдање невиног српског народа

Патријарх српски Иринеј рекао је да данас облежавамо тужан и трагичан догађај који је доживео наш невини народ пре 25 година и то не од неког далеког и непознатог народа, већ од народа који говори истим језиком и има готово исту веру.

Патријарх је након служења помена свим страдалим Србима у акцији "Олуја" на мосту на Рачи рекао да једина кривица српског народа који је живео у области Хрватске то што су то били етнички Срби и православни по вери.

"Ту је да назовемо кривицом српски народ платио хиљадама невиних жртава", рекао је Иринеј.

Каже да је српски народ плаћао цену за своје име и веру животом још од 1941. године и да је, на жалост, плаћа и данас.

"Облежавамо 25 година од страшног страдања, када је преко овог моста прешло 250.000 протераног и унесрећеног српског народа углавном нејачи лишеног својих домова и живота најближих, као најтрагичнији догађај у нашој историји, а наша браћа Хрвати га славе као највећи тријумф у својој историји", казао је Иринеј.


Фото: Tanjug (arhiva)

Обележавању у Рачи, као представници Срба у Хрватској, присуствују деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и цежњи за завицајем, вратили и поцели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Меду њима је Ања Шимпрага, посланица у Сабору, која је прошле недеље одржала емотиван говор и изговорила реценицу: "Пред вама стоји девојцица из колоне", док су остали председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну вецину или је у њима највеци број Срба који живе у Хрватској.

Србија и Република Српска шесту годину заредом заједно обележавају велику српску трагедију, прогон 250.000 Срба из Хрватске, поново на истом месту као и први пут, на мосту преко којег је највећи број избеглица на тракторима прешао Саву и ушао у Србију.

Додик: Наша освета за Олују - живот, слобода и мир

План хрватске војно-полицијске акције "Олуја" био је да у Хрватској Срби више не постоје, њен циљ је био да Срби нестану, та акција је библа само завршни чин који Хрвати и тадашњи председник Фрањо Тудман нису крили, изјавио је данас у Сремској Рачи српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

"Олуја" је, поручио је Додик поводом Дана сећања на све српске жртве, део континуитета прогона Срба, који је почео још у прошлом веку.

Цитирајући речи песме Бранка Цхопића, који је писао о деци погинулој у Другом светском рату, Додик је поручио да су нас деца погинула у "Олуји" заветовала да не смемо да дозволимо да се тако нешто никад не сме поновити било којем српском детету.

Поручио је да “наша освета неће бити смрт”.

“Наша освета су живот, слобода и мир, а то је снага већа од сваког зла”, рекао је Додик и истакао да је река Сава била сведок многих српских страдања током векова.

“Наша освета је то што постоје Срби који су се и данас окупили да одају пошту својим жртвама”, казао је Додик.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести