Објављен Нацрт првог српског закона о лобирању

БЕОГРАД: Министарство правде објавило је данас на свом сајту Нацрт закона о лобирању са детаљним обраложењем, чиме је отпочела јавна расправа која је предвиђена да траје до 16. априла.
1
Фото: Tanjug

Тај закон, чије је усвајање предвиђено Акционим планом за Поглавље 23 и представља једну од препорука ГРЕКА, ће бити први правни акт којим ће у Србији законски бити регулисано лобирање, а у циљу заштите јавног интереса.

Нацрт дефинише лобирање као делатност којом се врши утицај на органе власти у поступку доношења закона, других прописа и општих аката из надлежности тих органа власти, а у циљу остваривања интереса наручиоца лобирања, у складу са законом.

Дефинише, такође, ко може да буде лобиста, ко лобирано лице, а ко наручилац лобирања, и таксативно набраја које се све активности не сматрају лобирањем.

Предвиђено је да лобирање може да обавља физичко или правно лице (привредно друштво, односно удружење) које има одобрење за обављање делатности лобирања које издаје Агенција за борбу против корупције, док наруцилац лобирања може да буде физичко или правно лице у чијем интересу се врши лобирање. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести