Обука у хаубичком артиљеријском дивизиону Копнене војске

БЕОГРАД: У самоходном хаубичком артиљеријском дивизиону из састава Четврте бригаде копнене војске у току је интензивна обука професионалног састава за борбену употребу самоходних хаубица 122 mm 2С1 „гвоздика“. 
1
Фото: Танјуг/Министарство одбране и војске Србије

Послуге ових артиљеријских система се на полигонима за обуку и вежбовном простору у околини Врања оспособљавају за реализацију колективних задатака и унапређују обученост за пружање ватрене подршке маневарским јединицама Копнене војске.

У овом периоду, војници и старешине увежбавају тактичке радње приликом извођења марша и поседања ватрених положаја, процедуре у припреми и извршењу посредног артиљеријског гађања и друге поступке неоходне за остваривање изненадне, ефикасне и концентрисане артиљеријске ватре по циљевима на различитим даљинама.

Овај циклус обуке биће завршен реализацијом тактичке вежбе са бојевим гађањем током које ће се у пракси проверити оспособљеност послуга хаубица за реализацију наменских задатака у зимским условима када је због снега и расквашеног терена отежано извиђање, избор и маскирање ватреног положаја и одређивање елемената за гађање.

Самоходна хаубица 122 mm 2С1 „гвоздика“ је намењена за уништавање и неутралисање живе силе и артиљеријских оруђа непријатеља, рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека, прављење пролаза у минским пољима и препрекама, као и за осветљавање и задимљавање бојишта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести