Обуку за лобисте прошао 31 кандидат, до краја месеца још 15

БЕОГРАД: Обуку за лобисте у Агенцији за борбу против корупције до сада је прошао 31 кандидат, а крајем месеца обуку би требало да прође још 15 полазника.
rukovanje pixabay
Фото: pixabay.com

Међу кандидатима највише је адвоката, чланова друштва лобиста, државних органа који желе да буду укључени у процес лобирања и привредника.

У првом кругу, због великог интересовања, одржавају се три термина за обуку, а следећи се одржава 25. и 26. фебруара, са групом од 15 пријављених, што укупно представља 46 кандидата.

Директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић истиче да Агенција има контролну и надзорну улогу у лобирању, у којој кандидати по завршеној обуци полажу испит за лобисту, и сви који задовоље критеријуме комисије добиће сертификат, после цега се подноси захтев за упис у регистар лобиста.

Како додаје, Агениција даље прати рад кандидата, и проверава њихове активности, како се лобирање не би претворило у неки вид корупције.

"Желимо да лобирање у Србији успе и да грађани праве разлику између одређених видова корупције и лобирања као потпуне легалне и законом уређене области", каже Сикимић за Тањуг.

У оквиру обуке, кандидати имају проверу знања која пре свега, подразумева познавање закона.

"Ми кроз обуку радимо упознавање - шта је лобирање и шта обухвата лобирање, и да се поштују закони", додаје Сикимић.

Додаје да свако ко жели да буде лобиста, мора да на неки начин буде добро ситуиран, јер истиче да је то важан сегмент за сваког кандидата, како не би прешао у активности који нису дозвољене законом.

"Коме висина таксе представља проблем, не треба онда да се бави лобирањем", каже Сикимић.

Према Сикимићевим речима, Агенција је на распологању за сваку врсту консултација, а постоји и Приручник за лобисте који помаже да кандидати лакше испрате законске уредбе.

Прва обука прве групе кандидата је спроведена 6. и 7. фебруара, а сама обука кошта 44.270 динара по кандидату и та средства иду у републички буџет.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести