Очекујемо да Србија буде уз ЕУ у супротстављању руској агресији

БЕОГРАД: Супротстављање руској агресији је задатак глобалне заједнице и рачунамо на Србију да буде уз нас, јер то није само питање Украјине, и није само питање европске безбедности, већ доводи у питање цео међународни поредак, поручио је данас амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре.
Ziofre Emanuel yt
Фото: Youtube Printscreen

Жуиофре је за Блиц оценио и да ЕУ генерално види пад усклађености Србије.

"И да се подсетимо о чему је реч: скоро 6 милиона људи из Украјине је евидентирано као избеглице широм Европе. Руска агресија на Украјину долази право из другог века. Ово није само питање Украјине", рекао је он и додао да је супротстављање руској агресији задатак целе глобалне заједнице.

"Рачунамо на Србију да буде уз нас и супротстави се овој једностраној агресији", нагласио је он.

На питање зашто нема разумевања за став Београда када су у питању санкције према Русији, Жиофре је рекао да се већ виде последице санцкија по Русију и додао да се од Србије никада није тражило да прекине увоз гаса из Русије.

"ЕУ је у својој политици мсанкција нузела у обзир и специфичне потребе Србије", рекао је Жиофре, наводећи да су уведене корективне мере када је у питању нафтна индустрија.

Поводом резолуције Европског парламента у којој се отворено спомиње да Србија треба да призна Косово, Жиофре је рекао да су Украјина и Косово два одвојена питања.

"Дијалог Београда и Приштине има јасан циљ - постизање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа како би сви могли даље да остваре своје европске аспирације и напредују ка чланству у ЕУ", објаснио је он.

Оценио је да тај дијалог није у ћорсокаку, те да изостанак састанка које је Лајчак планирао није проблем нити трагедија.

"Најважније је да су оба лидера, премијер Курти и председник Вучић, који су пристали на састанак, договорили да се редовно састају, договорили су да се дијалог доведе до тог нивоа", рекао је он и додао да је за ЕУ значајнији квалитет од тога када ће доћи до састанка.

Додао је да се радује формињу Народне скупштине Србије и нове владе, те подсетио да је председник Србије поново потврдио да приступање ЕУ остаје стратешки циљ Србије.

Жиофре је као кључна питања за нову владу навео и јачање владавине права, неговање слободних медија, сузбијање климатских промена и усклађивање у области спољне политике.

"Мораћемо да радимо заједно још више на овим кључним питањима у контексту наше шире агенде приступања", рекао је он.

Нагласио је да ЕУ сваки дан даје све од себе да подржи Србију у процесу испуњавања и потпуне примене стандарда те уније.

"Када дође до реформи кластери се отварају. И то је оно што се десило у децембру. Усклађивање законодавства и стандарда је кључно", рекао је он.

Говорећи о опадајућој подршци грађана Србије чланству у ЕУ, он је нагласио да је осцилирања ту било и раније.

"Упркос свему, две трећине грађана и даље поистовећује ЕУ са безвизним путовањем, могућностима, економским стандардом, миром, стабилношћу", рекао је он и додао да грађани желе Србију у ЕУ због строгих критеријума приступања.

Додао је да грађани верују да би чланство у ЕУ ублажило корупцију, донело правну сигурност и повећало могућности и благостање.

Жиофре је истакао да ЕУ има много тога да понуди грађанима Србије.

"Али бива тако, ко жели да стигне до лепе дестинације, понекад мора да прође и изазован пут. Зато је добро наставити даље. И добро је додати гас за убрзање. Сада", поручио је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести