Oд 2015. покрајински буџет повећан за 16 милијарди динара

Покрајинска влада ће 10. децембра утврдити Предлог покрајинске скупштинске одлуке о буџету Војводине за 2019. годину.
pokrajinska vlada, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Dnevnik.rs

Документ ће потом бити достављен Скупштини Војводине да би се парламентарци изјаснили о њему најкасније до 20. децембра, када је, по Закону о буџетском систему,  крајњи рок да се усвоји буџет за наредну годину.

Покрајинска каса, како је то почетком недеље најавио председник Покрајинске владе Игор Мировић, у наредној години биће тешка 74,2 милијарде динара. Највећи део новца ће и у 2019. години, осим у здравство и инфраструктуру, у бити усмерен пољопривреду и привреду, где се новац и ствара. О кретању буџетских средстава и о томе како је Покрајинска влада газдовала парама пореских обвезника у протеклом времену говорио је за наш лист председник Одбора за буџет и финансије Јован Лазаров.

– Основни буџет за 2016. годину, када је Српска напредна странка са својом коалицијом преузела одговорност за вођење послова у Војводини, износио је 57,3 милијарди динара – наводи Лазаров. – Закључно с другим ребалансом, буџет на крају ове године износи 73,3 милијарде, значи, разлика је 16 милијарди за  време ове покрајинске владе с Игором Мировићем на челу.   

По његовом мишљењу, најбољи показатељи привредних кретања за протекле две и по године су уступљени приходи из републичке касе од пореза на лична примања и пореза на добит који су у посматраном периоду остварени у Војводини. Од пореза на зараде оствареног у Војводини у покрајинској каси остаје 18 одсто, а од оствареног пореза на добит предузећа 42,7. 

– Порез на лична примања је 2015. године износио 3,478 милијарде  динара, а ове године 4,244 милијарде. Значи да је наплаћеност тог пореза 22 одсто већа у односу на 2015. годину – наводи Лазаров.

То указује, објашњава наш саговорник, на огромне помаке у запослености у Војводини, што потврђују и подаци Завода за статистику, који показују да је стопа незапослености у покрајини преполовљена.

– Други уступљени приход, порез на добит, од 2015. године има изузетно добра тренд јер је наплаћеност тог пореза удвостручена – каже Лазаров. – У 2015. години порез на добит износио је 4,6 четири милијарде динара, а 2018. – 8,422 милијарди односно 82,64 одсто више него 2015. То су огромни напреци у буџету Војводине. Морам да кажем и да је то новац којим Покрајинска влада располаже оперативно, стварајући кроз капиталне пројекте бољи привредни амбијент и бољи квалитет живота у Војводини.      

У протеклом двогодишњем периоду највише новца из буџета је уложено у капиталне пројекте, а ради се о двогодишњим и трогодишњим пројектима.

– Највише пројеката се извршава у здрвству, које је у време 16-годишње власти Демократске странке било тотално запуштено. Такав велики пројекат је и реконструкција Интернистичког одељења панчевачке болнице, вредан више од 600 милиона евра. Завршетак радова на реконструкцији болнице очекујемо ових дана – каже Лазаров.   

Фото: Pokrajinska vlada

Он је од капиталних пројеката у које је улагано из покрајинског буџета навео и изградњу зграду Радио-телевизије Војводине, у коју је Покрајина уложила 2,3 милијарде динара, затим „Жежељевог” моста, с улагањем из покрајинске касе од 790 милиона динара, доградњу и адаптацију Народног позоришта у Суботици, у које је Покрајина инвестирала 389 милиона динара, Сентандерјског пута у Новом Саду, за који је издвојено 253 милиона, израду техничке документације за брзу саобраћајницу државног пута, која је из покрајинске касе плаћена с 536 милиона динара. 

Покрајинска влада, оцењује Лазаров, одговорном политиком и с доста више новца у буџету, али и окупљањем око пројеката преко којих ангажује новац с три нивоа власти, директно утиче на квалитет живота у Војводини. То је та нова политика, закључује, која даје резултате.

Нових 28.000 радних места за годину

За протекле две године уложено је у реконструкцију  здравственог система 3,2 милијарде динара, док су подстицаји за пољопривреду повећани готово две милијарди. Изграђене су индустријске зоне широм Војводине и повећана је запосленост. Само за годину, показују подаци, у Покрајини је запослено око 28.000 људи – резултат тога се види и у наплати пореза на лична примања, као и пореза на добит предузећа. 

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести