Од дијалога ће зависити како ће Војвођани моћи да се изјасне

БЕОГРАД: Министарка за људска права и друштвени дијалог Гордана Чомић каже да се прашина око њених разговора са представницима неких војвођанских партија који су тражили да се у попис становништва следеће године, убаци и национална припадност Војвођанин подигла зато што критичари или не читају законе па су поносни на незнање или их читају па користе популизам и све што би спречило дијалог на који сви људи имају право.
comic
Фото: Танјуг видео

Министарка Чомић за Танјуг објашњава да је поменути разговор вођен на основу закона о попису и на основу препорука и резолуција Савета Европе чија је чланица.

"Закон о попису гарантује мањинама право на изјашњавање о њиховом језику, право на учешће пописивача из њихове заједнице и сва права која Закон о попису иначе гарантује свим грађанима. Господин Оџић, Ненад Чанак и Бојан Костреш су тражили дијалог зато што је велики број људи у Војвидини са којима су комуницирали, принуђен да се по Закону о попису изјасни или по регионалној припадности, што је могуће или да кажу да су "остали", наводи она.

Додаје да су критичари који, како каже, напамет и без икакве аргументације коментаришу тај састанак у ствари против дијалога на који и они имају право.

Према њеним речима Министарство је отворено и за дијалог са њима о свим темама које се тичу пописа и обавеза које Србија има према Савету Европе.

То да ли ће становници Војводине моћи да се изјасне као што су поједини војвођански политичари тражили, зависиће каже и од тока дијалога са њима, а пре свега од Закона о попису и Републичког завода за статистику.

"Ви можете заузети становиште баш ме брига за све прописе, баш ме брига за људска права и ружити Војвођане или људе који се из својих разлога морају изјаснити као "остали" а можете имати храбрости па учествовати у дијалогу. Од критичара који су за сада коментарисали дијалог, не очекујем такву политичку храброст јер су ти људи навикли на својеврстан политички кукавичлук", истиче Гордана Чомић.

Наглашава да ће кроз дијалог бити одлучено о судбини овог предлога а уколико се он прихвати требало би да се унесе у Закон о попису.

Она наводи да је по садашњем закону могуће да се људи регионално изјашњавају, као Шумадинци и слично али није могућ двоструки идентитет што Савет Европе, каже, топло препоручује свим земљама које раде попис.

"То значи да можете да кажете да сте рецимо Мађар српског порекла или Србин мађарског порекла зато што ти људи иначе могу да се изјасне само као "остали". Питање је људских права ако је вама мајка Личанка а отац Мађар, или отац Србин а мајка Македонка, како ћете се изјаснити", каже она.

Оцењује да је то идентитет и да се мора оставити простора људима да свој идентитет слободно искажу.

"Војвођанске партије имају идеју да то буде и регионални идентитет, који каже да је неко Војвођанин, како што је регионални идентитет био Југословен, за људе који нису желели да се другачије изјасне. Хоће ли то бити исход на крају или не, зависи искључиво од дијалога а најмање од оних који би само да руже, лажу, без читања подмећу и да су поносни на незнање о резолуцијама савета Европе и Закона о попису Србије", закључује Гордана Чомић.

Додаје да би Министарству које води значила још једна подршка а то је подршка идеји о електронском попису, како би сви држављани Србије могли самосталним приступом пописном софтверу било где на планети да се изјасне.

"То су урадили у Словачкој, у Пољској и ми мислимо да и Србија то може да уради до септембра 2022. године а за све остало што, као и иначе измишљају, о Војводини, Војвођанима и Војвођанкама, могу само да поновим стих Ђорђа Балашевића "Само лепо можеш ружити, завист треба и заслужити", истиче Чомић за Танјуг.

После разговора са представницима Министарства за људска и мањинска права председник Војвођанске партије и посланик у Скупштини Војводине Александар Оџић је изјавио да је делегација Министарства, како је рекао, "имала разумевања" да се грађанима омогући право на слободно изјашњавање и војвођански идентитет".

Коалиција НАДА је оценила да је Војвођанин назив за регионалну припадност, слично као и Шумадинац, Београђанин и затражила оставку министарке Чомић, док је Српски покрет Двери поставио питање да ли је "министарка војвођански сепаратиста".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести