Одаловић: Чини се да је Хоти спремнији на компромис

БЕОГРАД: Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић изјавио је данас да му се чини да је кандидат за новог премијера Косова Авдулах Хоти у односу на своје претходнике бити спремнији за компромис и дијалог са Београдом, али да то треба да потврди.
odalovic
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

"То треба данас да потврди. Врло пажљиво треба слушати његов експозе, у којем претпостављам да ће дати основне смернице и одговоре на нека питања која све нас муче - да ли је спреман да стави ван снаге мере које је пре нешто више од годину дана увео Харадинај, као и мере које је увео Курти", рекао је Одаловић за РТС.

За данас у 11 сати заказана је седница парламента на којој ће се расправљати о новој влади.

Одаловић је додао да је добра порука то што је Хоти најавио експресно укидање мера и истакао да се нада да ће Хоти за то добити подршку.

Упитан да ли Приштина чека да дође до промене власти у Америци, Одаловић каже да је очигледно да би они сигурно више волели да дође до промена и да се администрација која је била Клинтонова поново позиционира.

Што се тиче улоге Српске листе, Одаловић се нада да ће то бити једна озбиљнија прича у односу на неке претходне и да ће српски представници имати довољно простора да остваре свој суштински циљ и брину о интересима Срба и Србије.

Коментаришући чињеницу да ће у новој приштинској влади седети и Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли, истиче да та влада има озбиљан унутрашњи изазов и да се политичка сцена меду косовским Албанцима толико закомпликовала да више "нико ништа не зна".

Подсећа да је после 1999. године било ликвидација чланова Демократског савеза Косова, за које они оптужују људе који седе у новој влади.

Очекује да ће политичке односе косовских Албанаца закомпликовати оптужнице које треба да активира Специјално тужилаштво.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести