Одаловић: Најважније да је дијалог настављен

БЕОГРАД: Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, оценио је данас да је најважнија ствар да је дијалог Београда и Приштине настављен и да су превазиђене препреке и баријере које је Приштина поставила пре 20 месеци.
odalovic
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Одаловић је изразио очекивање да ће разговор о питању несталих лица добити виши квалитет тиме што је дијалог измештен, односно тај механизам подигнут на виши ниво.

"Надамо се да ћемо добити и виши квалитет и више информација од међународних представика који су били присутни на простору Косова и Метохије, али и да ћемо имати могућност и снаге да једну тему која је до сада била табу тема за Приштину, да се изврши притисак да се отворе архиве те тзв. ОВК да бисмо ми могли да увидом у те архиве и претрагама дођемо до информација шта се десило са убијеним и несталим лицима", рекао је Одаловић за РТС.

Говорећи о захтеву Приштине да Београд отвори војне и полицијске архиве, рекао је да су то теме о којима ће се разговарати на техничком нивоу.

"Немамо ми проблем да се изврши додатна претрага свих архива које ми имамо и да видимо да ли у архивама постоје било које информације које могу да помогну да се добије одговор на питање где су евентуално смртно страдали косовски Албанци, јер то Приштину доминантно интересује", навео је Одаловић.

Указао је на то да и Београд тражи особе недстале на простору КиМ и нагласио да ће све информације које могу да помогну у расветљавању било ког случаја бити подељене и да је то нешто "о чему смо спремни да разговарамо".

"То исто очекујемо и од Приштине. Очекујемо да када разговарамо о свим тим темама, то је једно осетљиво питаље и не треба правити никакву разлику међу жртвама и очекујемо да имамо и такав однос према овом проблему - да га разумемо на исти начин, да направимо проступ заједнички који ће решавати судбину без различитости, да ћемо све информације разменити, поступити по њима, извршити одређене провере и претраге, где има потребе ексхумације и идентификације", објаснио је Одаловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести