Одаловић: Резолуција о геноциду не доприноси будућим односима

БЕОГРАД: Председник Комисије за нестале на Косову и Метохији Вељко Одаловић оценио је вечерас да је усвајање резолуције о "геноциду Србије на Косову" бесмислено и да такви потези Приштине не доприносе помирењу, дијалогу и будућим односима.
Veljko Odalović /Tanjug
Фото: Tanjug

"Одлука Приштине да усвоји резолуцију је лоша, али не за нас већ за оне који су је донели, јер шаљу поруку које нема утемељење", рекао је Одаловић за Тањуг и додао да ће свако ко прочита дефинцију речи геноцид схватити да није Србија нешто учинила, већ да је српски народ жртва.

Одаловић је поручио да са таквим порукама нема будућности, и додао да је врло непријатно изнанађен инцијативном Кадрија Весељија. 

"Надам се да ће се појавити новије и и здравије снаге које ће уз подршку оних који су деценијама одлучивали о судбини српског и албанског народа дозвати памети оне који шаљу такве поруке", рекао је Одаловић. 

Према његовим речима, све те најаве и одлуке приштинског парламента служе да би се избалансирали унутрашњи политички односи.

"Такве одлуке су бесмислене и не решавају ништа, не доносе и не доприносе помирењу, дијалогу и будућим односима", казао је он. 

Само онај ко има, навео је Одаловић, аутистично гледиште може да размишља на тај начин.

Одаловић је изразио жаљење што у Приштини не постоје зрели политичари који ће помоћи да идемо у сусрет новим односима, и отварању заједничких тема.

Додао је да када би причао какви су злочини почињени над Србима, колико их је протерано, шта су све последице прогона Срба и српске државе са КиМ, онда би требало да "окренемо тему и питамо оне друге да ли су свесни одговорности за оно што су радили".

Одаловић је истакао да би било добро да Специјано тужилаштво за злочине "ОВК" што пре процесуира осумњичене и на тај начин Албанцима, који су таоци оних који шаљу такве провокативне и тешке поруке, објасне шта се стварно догодило. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести