Одбор осудио притиске на председника државе и чланове Владе

БЕОГРАД: Одбор за контролу служби безбедности на седници затвореној за јавност изразио је забринутост због начина опхођења према функцији председника Републике и позвао државне органе да реагују.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Чланови Одбора оштро су осудили притиске на председника Србије Александра Вучића и друге функционере Владе, наводећи да је "крајње време да се стане на пут говору мржње и цртању мета на чело најодговорнијих функционера у држави".

На данашњој седници Одбор је разматрао и усвојио Извештај о раду генералног инспектора служби Министарства одбране.

Генерални инспектор реализовао је све планиране задатке у потпуности и квалитетно, остварио потпуну сарадњу са дирекцијама Војнообавештајне и Војнобезбедносне агенције, што је, по оцени чланова Одбора, обезбедило унапређење квалитета, ефикасности, законитости и правилности рада агенција.

У периоду који је обухваћен извештајем Генерални инспектор је у шест центара Војнообавештајне и Војнобезбедносне агенције спровео надзор над применом посебних поступака и мера за тајно прикупљање података из надлежности директора, Вишег и Врховног касационог суда, при чему у примени посебних поступака и мера, у које је извршен увид, нису запажене незаконитости и неправилности у раду.

Посебни поступци и мере у надзираним случајевима примењивани су на законит начин у складу са прописаним процедурама.

Одбор је за наредни период планирао наставак својих редовних активности ради спровођења надзора и контроле над законитошћу рада служби безбедности.

У том смислу, чланови Одбора нагласили су да сарадња са Генералним инспектором служби представља значајан елемент цивилне и демократске контроле над радом служби Министарства одбране, који доприноси даљем унапређењу законитости и ефикасности рада служби, те да ће сарадња са Генералним инспектором бити унапређивана у будућности, наведено је у саопштењу које је након седнице Одбора достављено медијима.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести