Одбор предложио Парламенту заменике тужилаца

БЕОГРАД: Скупштински Одбор за правосуђе предложио је данас Парламенту да изабере 18 заменика тужиоца у 14 основних јавних тужилаштава у Србији, на предлог Државног већа тужилаца (ДВТ), а који се први пут бирају на те функције.
Skupštinski Odbor za pravosuđe  foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Члан ДВТ Сандра Кулезић рекла је на седници одбора да је на конкурсу учествовало 190 кандидата, од кога је после испита и разговора пред ДВТ предложено 18, који су оцењени максималном оценом. 

Реч је, додаје, о кандидатима који су предложени за први избор на место заменика туижилаца.Одлуку о предозима кандидатима ДВТ донело је 14. јула, а тај предлог је парламенту упућен 17. јула, навела је Кулезић. 

Уз предлог, како је рекла, достављење су и биографије кандидата, од којих четворо имају више од 10 година радног стажа, четворо 10 година радног стажа, петоро између седам и 10 година, а петоро између пет и седам година радног стажа. 

За заменика тужиоца у Првом основном тужилаштву у Београду предложени су Светлана Богдановић, Анђела Каличанин Вулетић, Маја Стојановић и Јована Стојиљковић. 

За заменике тужиоца у Другом основном јавном тужиластсву у Београду предложени су Никола Стојановић, у Трећем основном јавном тужилашву у Београду Ивана Ковачевић, а у Основном тужилаштву у Обреновцу предложен је Владимир Вељковић. 

За заменика тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Панчеву предложена је Љиљана Огњановић Рошу, у Основном јавном тужилаштву у Великој Плани Жељко Марковић, у Основном јавном тужилаштву у Зрењанину Бранка Барјамовић, а за заменика тужиоца у Основном јавном тужиластсву у Бечеју предложен је Ђорђе Јовичић. 

За заменике тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Сремској Митровици предложена је Татјана Поповац, у Основном јавном тужилштвау у Шапцу Јелена Алексић и Јелена Веселиновић, а за заменика тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Крушевцу Микица Карић. 

За заменика тужиоца у основном јавном тужиластсву у Краљеву предложен је Александар Јовановић, у Основном јавном тужиластсву у Нишу Нинослав Воларевић, а у Основном јавном тужилаштву у Пожеревцу Владанка Пантић.

У расправи, посланик ДЈБ Душан Павловић рекао је да нема примедбу у вези са предложеним кандидатима, али и навео да су у процедури селекције кандидата и даље неке ствари спорне. 

Павловић каже да закон предвиђа да се стручност и способност кандидата оцењује на испиту између један и пет, а да су 22 кандидата оцењена осмицом због додатних критеријума које примењује ДВТ у интервјуу са кандидатима, односно додатним оцењивањем од један до три. 

“Како се дошло до оцене осам, ако закон прописује да се оцењују од једна до пет”, упитао је Павловић.

Он је упитао и на који начин је обављена селекција, будући да је на испиту 22 кандидата имало максималну оцену, а од њих је предложено четири кандидата за Основно тужлаштво у Београду. 

Навео је и да је интервју важан елемент на основу кога се формира одлука, те да би зато ДВТ требало да иницира промену закона који би заправо прописао минималне услове које кандидат треба да испуни. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести