Одељење Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ од данас у Сремским Карловцима

У Сремским Карловцима данас је отворено Одељење Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију Српске академије наука и уметности, који имају задатак да очувају и представе целокупно културно, уметничко и научно наслеђе, а чије отварање је подржала Покрајинска влада.
Mirovic, Autovizuelni arhiv-13_0
Фото: Покрајинска влада

„САНУ и Српска православна црква баштине архивску грађу непроцењиве вредности за наш народ, стога је ово изузетно важан искорак, јер ће кроз процес дигитализације богата грађа коју поседује и чува Архив у Сремским Карловцима постати доступнија истраживачима, али и широј јавности“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Имајући у виду значај архивске грађе коју поседује Архив, он је истакао да је обавеза и дужност Покрајинске владе да подржава пројекте и програме који се односе на очување српске културне и историјске баштине.

Мировић је оценио да је ово значајан корак и у процесу ревитализације Сремских Карловаца, као једне од кључних тачака наше историје и наше духовности, а коју је покренула Покрајинска влада оснивањем Буџетског фонда за обнову.

„Све што осветљава историју ових простора и чува је од заборава, увек ће имати безрезервну подршку Покрајинске владе“, изјавио је председник Мировић.

Председник САНУ Владимир С. Костић истакао је задовољство што је, после Београда, Аудиовизуелни архив отворен и у Сремским Карловцима, поручивши да је жеља Академије да он постане релевантна национална институција за дигитализацију културне, научне, историјске и уметничке баштине.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести