Одлуке владе у циљу ефикаснијег обављања послова града Београда

БЕОГРАД:  Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о главном граду у циљу усклађивања са бројним секторским законима, али и прецизирања овлашћења у погледу одређених надлежности које се односе на поједина питања од значаја за грађане главног града.
Vlada Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Циљ предложеног закона је да обезбеди ефикасније и квалитетније обављање послова града Београда на бази његовог посебног уставно-правног положаја и у складу са развијеним стручним, организационим и кадровским капацитетима који постоје у граду Београду, наводи се у саопштењу.

На седници је усвојена одлука о образовању Радне групе за израду предлога стратегије индустријске политике Србије од 2021-2030. године и за израду предлога стратегије истраживања и иновација за паметне специјализације у Србији.

Ово радно тело радиће на изради предлога обе стратегије, са посебним акцентом на развоју дигитализације, креативне индустрије, науке истраживања и развоја.

Миличковић: Закон о главном граду корак ка децентрализацији

БЕОГРАД:  Милосав Миличковић, потпредседник Градског одбора Београд Српске напредне странке похвалио је данашњу долуку Владе да усвоји нацрт новог Закона о главном граду, те као главну новину истакао децентрализацију, која је била једно од обећања СНС. 

Као и много пута до сада, показали смо да ми не дајемо празна обећања и да исправљамо неправде које су нам Ðилас и његови саборци оставили у аманет, навео је у саопштењу доставељеном медијима.

Подсетио је на 2011. када је, како каже, Драган Ðилас тадашњим Статутом извршио потпуну централизацију града, чиме је београдске општине свео на ниво месних заједница. 

"Захваљујући подршци и разумевању председника Вучића и Владе Србије, данашњом одлуком та неправда се исправља и ово је први корак ка децентрализацији, чиме ће функционисање Београда бити брже, ефикасније и олакшаће се његов развој", навео је Миличковић. 

Како је рекао, новим Законом о главном граду Београд ће бити подељен на градску и приградску зону, а општине ће имати већа овлашћења што ће умногоме олакшати живот Београђана, али и обезбедити боље и лакше функционисање престонице.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести