Односи с Молдавијом пријатељски, али недовољно развијени

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Владе Молдавије задуженим за европске интеграције Јуријем Леанком, и том приликом истакао да је неопходно подстаћи унапређење политичког дијалога и економске сарадње двеју земаља, јер су билатерални односи пријатељски, али не и довољно развијени.
vuccich_pok1
Фото: Танјуг (Видео)

Вучић је изразио захвалност због принципијелне позиције Молдавије да не признаје једнострано проглашену независност Косова и подршке по том питању у регионалним и међународним организацијама. 

Он је истакао и да Србија подржава суверенитет и територијални интегритет Молдавије, залажући се за принцип поштовања суверенитета и територијалног интегритета међународно признатих држава. 

Председник Вучић је свог саговорника упознао и са застојем у дијалогу Београда и Приштине, изазваним увођењем такси на производе из централне Србије, што је противно ЦЕФТА споразуму, чији је потписник и Молдавија. 

Председник Вучић је молдавском званичнику представио и спољну политику Србије, која подразумева намеру наше земље да постане чланица Европске уније, али уз неговање и даље унапређење традиционалног пријатељства и сарадње са Русијом, као и развој односа са осталим земљама.

Двојица саговорника су се сагласили да ниво економске сарадње не одговара могућностима и да је јачање трговинске размене, инвестиционе и сваке друге економске сарадње заједнички интерес.

Они су позвали привреднике двеју земаља да успоставе нове модалитете сарадње у оквиру ЦЕФТА споразума, као и да учествују на привредним манифестацијама и сајмовима, који се организују у Србији и Молдавији. 

На састанку је, такође, констатовано да је неопходно убрзати унапређење уговорно-правне основе билатералне сарадње, посебно потписивање Споразума о узајамном подстицању и заштити инвестиција. 

Поменута је и могућност скорог успостављања Програма сарадње у области образовања, науке и иновација.

Леанка је изразио захвалност Србији за политику поштовања суверенитета и територијалног интегритета Молдавије.

Он је изразио интерес своје земље, као учеснице програма Европске уније „Источно партнерство“, чији је спољнополитички приоритет чланство у ЕУ, да користи наша искуства у евроинтеграцијама, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Брнабић и Леанка: Пројатељски доноси Србије и Молдавије

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са потпредседником Владе за европске интеграције Молдавије Јуријем Леанком о унапређењу свеукупних билатералних односа двеју земаља и искуствима Србије у процесу евроинтеграција.

На састанку је закључено да су односи две земље пријатељски и да постоји простор за унапређење политичког дијалога и сарадње, пре свега, у области економије.

Потпредседник молдавске владе похвалио је реформе које Србија истрајно спроводи и истакао да би размена искустава, у овом домену, као и процесу прикључења Србије Европској унији, била од изузетног значаја за његову државу, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Леанка је потврдио подршку Молдавије суверенитету и територијалном интегритету Србије, привржености поштовању међународног права и проналажењу решења за Косово и Метохију кроз дијалог Београда и Приштине.

Он је истакао да ће Молдавија и убудуће бити подршка Србији на њеном путу.

Европска перспектива је од посебне важности за нашу земљу, али брзина спровођења реформи и њихов ефекат на животни стандард грађана, за нас је важнија од брзине отварања поглавља, оценила је председница Владе.

Леанка је изразио заинтересованост и за модел сарадње региона Западног Балкана и његово повезивање са Европском унијом, кроз одржавање заједничких самита и захвалио премијерки Брнабић на позиву да Молдавија присуствује предстојећем Дигиталном самиту Западног Балкана, који се одржава у Београду у априлу.

Премијерки Брнабић пренео је позив председника Владе Молдавије Павела Филипа да посети ову земљу, каже се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести