Одређен максимални број запослених у седам стручних служби

БЕОГРАД: Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Скуштине Србије одредио је данас максималан број запослених на неодређено време у 2019. години, у седам од 12 државних органа и регулаторних тела.
parlament
Фото: parlament.gov.rs

Одбор, којим је председавао Александар Мартиновић, одлучио је о броју запослених у Комисији за заштиту конкуренције, Фискалном савету, службама Повереника за заштиту равноправности, Заштитника грађана, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Републичкој комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки и Комисији за хартије од вредности.

Мартиновић је рекао да је критеријум за одредивање максималног броја запослених обезбеђеност финансијских средстава за исплату плата утврђених Законом о буџету за 2019. годину.

Према његовим речима, критеријум за органе који се не финансирају из сопствених прихода, такође је обезбеђеност средстава на основу њихових финансијских планова. 

Комисија за заштиту конкуренције, на основу данашње одлуке, може да има 58 запослених, четири више него раније, служба Повереника за заштиту равноправности остаје са 60, а Фискални савет девет, једног више него 2018.

Канцеларији Заштитника грађана одобрено је 106 запослених, као и до сада, а Републичкој комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки остаје 54.

Повереник за информације од јавног знача и заштиту података имаће 94 запослена, сада 78, а Комисија за хартије од вредности 46, уместо досадашњих 29.

Члан Одбора из Српске радикалне странке Вјерица Радета рекла је да конкурси за те службе не смеју бити објављени само у Службеном гласнику, јер га нико не чита, као ни дневним новинама које, како наводи, купују само породице чланова редакције.

"Поручите вашим шефовима да се конкурси расписују у високотиражним новинама, јер сви морају да га виде", рекла је Радета, која је заједно са Милорадом Мирчићем била против тога да се данас утврди број запослених у Канцеларији повереника за информација од јавног значаја, јер он још није изабран.

"Не би било фер да новом повернику одређујемо број људи са којим ће радити, нема потребе да се прави рачун без крчмара", рекла је Радета.

О максималном броју запослених у преосталих пет служби биће расправљањо када Одбору стигну захтеви.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести