Одржана годишња конференција локалних скупштина

НОВИ САД: Скупштина АП Војводине и Град Нови Сад у сарадњи с пројектом „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза“, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Програм Уједињених нација за развој, организовали су Прву годишњу конференцију локалних скупштина која се одржава 18. и 19. октобра у Новом Саду.
konferencija
Фото: novisad.rs

Како се могло чути у уводном делу, у фокусу конференције су дигитализација, модернизација Е-управе, као и механизама за већу партиципативност грађана у раду парламената свих нивоа власти, а посебно на нивоу локалних самоуправа.

Нови Сад је почаствован што је домаћин и суорганизатор овог догађаја, чији је општи циљ унапређивање рада локалних парламената и њихова боља кореспонденција, посебно зато што су они увек прва адреса грађанима и носе висок ниво спровођења одлука, не само са локалног него и са централног нивоа. Пред нама су бројни закони и одлуке које ћемо морати да применимо, али акценат конференције мора бити усмерен на то како да градске и општинске управе учинимо отворенијим и доступнијим за грађане, и да након изборног процеса не долази до прекида отвореног дијалога. То звучи једноставно, а у пракси има изазова, међутим сигуран сам да можемо правилно да одговоримо на тај задатак, и то искључиво због наших грађана који су носиоци суверенитета државе, сваког града и општине. Ово је само почетак процеса који ће трајати и биће конкретних мера које ће побољшати комуникацију, Е-управу и спровођење стратешких циљева, рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да ће две трећине мера које треба да се реализују у процесу евроинтеграција бити спровођене на локалном нивоу, те да градови и општине за то морају бити адекватно припремљени.

Потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Дамир Зобеница изјавио је да Канцеларија УНДП и Швајцарска влада пружају пуну подршку Скупштини Војводине у модернизацији рада. Како је објаснио, захваљујући томе потпуно је опремљена сала на другом спрату са најсавременијим техничким уређајима.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је то министарство уважавало параметре четврте индустријске револуције, дигитализације и циљева одрживог развоја Уједињених нација, радећи на изменама и допунама Закона о локалној самоуправи.

Довели смо до тога да спровођење јавне расправе у поступку припрема одлуке о инвестиционом делу буџета постане имепративна норма, а сада је законом прописано унапређивање процеса комуникације са заинтересованом јавношћу, казао је Ружић.

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић истакао је да је Интерпарламентарна унија похвалила ту институцију за успешну имплементацију е-парламента и увођење двосмерне комуникације са грађанима путем интернет портала.

Представницима градова и оптина Србије који учесутвују у раду Конференције, такође су се обратили потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић, руководилац Одељења за демократско управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу Саша Милер и заменица Сталног представника УНДП Стелиана Недера.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести