Опозиција заједно против опструкције

БЕОГРАД:  Посланици опозиције у Скупштини Србије поручили су данас на заједничкој конференцији за новинаре да су се ујединили и устали у скупштинским клупама у знак солидарности са грађанима и протеста због насиља које владајућа већина спроводи перфидном опструкцијом на седници о најважнијем закону у години - буџету.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Они су оптужили владајућу већину за "бахатост и насиље" у Скупштини Србије, које се, како су оценили, прелива на улице.

Лидер Двери Бошко Обрадовић позвао је грађане на протест у суботу 8. децембра у 18 сати на Студентски плато у Београду, који ће организовати чланице Савеза за Србију и остале опозиционе странке.

Ви бирајте разлог због којег ћете протестовати, да се коначно подигне глас против ове бахате и  криминалне власти, поручио је Обрадовић грађанима.

Он је оценио да је "добар знак" за српску демократију пошто су се први пут ујединили посланици опозиције, који наступају заједно, како би указали да су "фантомским амандманима" онемогућени да говоре о буџету и 60 важних тачака.

Комплетна опозиција је овде - изузев Војислава Шешеља, Ненада Чанка и Чедомира Јовановића, који су део власти - овде је свих седам опоизиционих посланичких група, рекао је Обрадовић новинарима у скупштини.

Он је додао да на најважнијој седници парламента нема никог од 20 министара, нити премијерке и да су, све што говоре, лажне вести, а потом је развио паролу: "Немојте више да ми лажете бабу".

Шефица посланичке групе За спас Србије - Нова Србија Санда Рашковић Ивић на конференцији је држала карикатуру Предрага Кораксића Коракса која приказује председника Србије како на

крилу држи пензионера којем чита бајке.

Овоме смо ми овде изложени - читању литерарних радова колега из СНС, који већ седам година гаје култ личности, сваки од говорника у Скупштини Србије слави успехе Александра Вучића, рекла је она.

Опозиција се ујединила, то јако смета Александру Вучићу и његовом режиму, додала је.

Према њеним речима, опозициони посланици су све време изложени ужасним увредама, као најгори издајници и убице и то од представика власти у чије време се на улицама догодило 139 убистава.

Ивић је напоменула да се у пленуму није могло чути због чега је из буџета 250 милиона евра предвиђено за изградњу Националног стадиона, а нема новца за породиље, нити за домаће привреднике и пољопривреднике.

Шеф посланика Демократске странке Горан Ћирић је рекао да опозиицја жели, колико је могуће да штити достојанство парламента, солидарно с грађанима, стојећи у клупама током расправе, која би требало да се води о најважнијем закону у години.

Међутим, на делу је непоштовање инститиуције и огољено насиље над посланицима, нагласио је Ћирић.

Он је оценио да се такво насиље прелилва и на улице, јер се цртају мете на челу људима, који се не слажу са владајућима.

Отуда шипка у потиљак Борку Стефановићу, изјавио је Ћирић и навео да су устали како се то даље не би преливало на улице.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести