Осам нових амандмана на извештај о Србији

БРИСЕЛ: Европски парламент изјасниће се сутра, приликом гласања о извештају о Србији, и о прихватању односно одбацивању осам тзв „усмених амандмана“, који су накнадно поднети на већ усаглашен текст извешатаја.
brisel eu
Фото: Tanjug (video)

Европски парламентарци из редова Социјалдемократа, Зелених и групе Европских конзервативаца и реформиста уложили су додатне, тзв „усмене“ амандмане након што је текст извештаја о Србији са укључених 27 компромисних амандмана изгласан у октобру у Спољнополитичком одбору. 

Амандманима су обухваћени неки најновији догађаји, попут „поновљеног порицања геноцида“, те случаја хидроелектрана на Старој планини, као и неких „старих“, попут Савамале.

У име групе Зелених Игор Жолтес је, тако, амандманом изразио жаљење због „поновљеног порицања геноцида у Сребреници од стране неких представника власти Србије“.  

Жолтес је својим амандамом затражио да прихватње геноцида у Сребреници буде кључни корак на путу Србије ка чланству у ЕУ. 

Он је такође одвојеним амандманом позвао Владу Србије да усвоји све потребне мере како би се очувала заштићена подручја, при чему је навео питање изградње хидроелектране у Националном парку Стара планина. 

Први и једини амандман европских Социјалдемократа односи се на случај Савамала, у којем се констатује „одређени напредак“ и позивају на решавање тог случаја. 

Истоветан амандман поднео је и Шолтес. 

Европски конзервативци и реформисти својим јединим амандманом затражили су од власти Србије да поштују одредбе Европске конвенције о екстрадицији, као и ЕУ Повељу о фундаменталним правима и не дозволе изручивање преступника у земље где би могли бити потвргнути тортури. 

Сам известилац за Србију, Дејвид Мекалистер, поднео је два амандмана којима се исправљају односно допуњују детаљи извештаја о Србији, као што је тачан износ ИПА II средстава, који за Србију у периоду од 2018. до 2020. износе 722 милиона евра, а не 728. милона, као што стоји у тексту извештаја. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести