Османи: Влада нема мандат скупштине за дијалог

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председница парламента привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да актуелна влада у Приштини нема мандат скупштине за вођење дијалога са Београдом, као и да дијалог две стране нема легитимитет и платформу.
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

Османи је у разговору са представницима албанске дијаспоре у САД истакла да је успех Приштине у дијалогу и јединство око споразума који произилази из дијалога могућ само ако се отклоне четири недостатка, која тренутно, како је навела, има овај процес - недостатак легитимитета, недостатак платформе, недостатак транспарентности и недостатак мандата за преговоре актуелне владе од стране парламента.

"Јединство које нам је потребно није да се ујединимо око нетранспарентних и нелегитимних агенди садашњих представника Косова. Потребно нам је управо супротно, то јест јединство у супротстављању таквим плановима, баш као што смо се успротивили опасном програму промене граница и боснизације Косова", навела је Османи на Фејсбуку.

Она је додала и да у случају да буде економских тема током разговора у Вашингтону, приштинска страна никако не треба да прихвати тенденцију Србије да Газиводе и Трепча постану теме преговора, пренело је Косово онлајн.

"С друге стране, морамо инсистирати на накнадама за велику економску штету коју је Србија нанела Косову током деведесетих, као и на потпуном уклањању нецаринских баријера које је Србија увела на робу са Косова", поручила је Османи.

Како је навела, примена споразума као кључног питања, може се извршити само ако споразум постигне легитимна влада са поверењем грађана.

Ако се уради другачије, додала је, резултат је познат - споразум који се не може спровести и екстремна поларизација која није у интересу Косова.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести