Оштрије против корупције, ускоро нови закон

БЕОГРАД: Министарство правде објавило је на свом сајту Нацрт закона о спречавању корупције, којим се уводи низ новина у област превенције корупције, и отклањају недостаци важећег Закона о Агенцији за борбу против корупције, а мења се име и Агенције, која би убудуће требало да се зове Агенција за спречавање корупције.
1
Фото: Tanjug

Према Нацрту, који тек треба да буде усвојен у Парламенту, Агенцији се проширује надлежност овлашћењем да даје мишљење о процени ризика од корупције у нацртима одређених закона. 

Тањугу је у Министарству правде речено да то значи да ће надлежна министарства у поступку припреме закона из посебно ризичних области за настанак корупције, морати да прибављају мишљење од Агенције о предложеним решењима у нацртима тих закона. 

Такође, Нацртом закона је проширен круг података које ће јавни функционери морати да пријаве.

То ће бити подаци о финансијским инструментима које имају у власништву, о предузетничкој делатности ако се тиме баве поред вршења јавне функције, подаци о готовом новцу и другим вредним стварима које имају у власништву, као што су драгоцености и уметницки предмети веће вредности.

Овај Нацрт закона је израђен ради усклађивања правног оквира којим се уређује спречавање корупције са препорукама Групе држава за борбу против корупције Савета Европе (ГРЕКО), као и због потребе отклањања недостака важећег закона који су се показали током 10 година примене, као и у ради увођења новина, напомињу у Министарству правде.

Нацрт послат у Брисел на експертизу, након чега ће евентуалне сугестије бити ускалђенне за предлогом који ће бити упућен Влади а потом и Скупштини на усвајање.

У Нацрту су такође прецизиране одредбе о поступку за одлучивање о постојању повреде тог закона, па је тако прописано да се поступак води у случају сумње у постојање сукоба интереса, постојања непојивости јавне функције са другим функцијама и пословима јавног функционера, повреде правила које се односе на кумулацију јавних функција и пријем поклона, односно пријављивање имовине и прихода јавних функционера.

Значајну новину предствља могућност да се поменути поступак може покренути на основу анонимне пријаве, што до сада није био случај. 

Прецизирани су обавезни елементи захтева за покретање поступка, односно пријаве којом се иницира покретање поступка.

У новом закону остају постојеће мере које се изричу функционеру због повреде овог закона, а то су: мера опомене, мера јавног објављивања препоруке за разрешење са јавне функције и мера јавног објављивања одлуке о повреди овог закона. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести