Отворена кућа бана Јелачића – Вучић: Само дијалогом можемо градити поверење

НОВИ САД : Председник Србије Александар Вучић и министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман присуствовали су вечерас у Петроварадину, свечаном отварању спомен дома бана Јосипа Јелачића и његовој предаји на коришћење представницима Хрватског националног већа (ХНВ).    
1
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Свечаности су присуствовали и министар спољних послова Ивица Дачић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, амбасадор Хрватске у Србији Хидајет Бишчевић, председница ХНВ Јасна Војнић...

Вучић је изјавио да је жеља Србије била да покаже, на најконкретнији начин, да може да решава проблеме хрватске заједнице и да пошаље јасну поруку да су припадници хрватске нације грађани наше земље, да су неко ко треба да ужива сва могућа права и неко чија је Србија домовина.

Председник Србије каже да за односе Србије и Хрватске тешко да може да се каже да су икада били сјајни.

"Још од времена рођења бана Јелачића, током 19. века, у време Првог, Другог светског рата, сукоба 90-их... Тешко да бисмо могли по било ком питању да се сагласимо, да нађемо исто мишљење и став", указао је он.

Вучић је рекао да не мисли да је то нарочито важно, те да у овом тренутку имамо преча и важнија посла у будућности.

"Да добро разумемо да само дијалогом, чувајући мир, сигурност и стабилност Србије и Хрватске, почнемо да градимо поверење између нас. Да почнемо не само да чујемо, већ и слушамо једни друге да понекад уђемо у ципеле оног другог и разумемо шта они други осећају", рекао је Вучић.

Према његовим речима морамо да поштујемо право других на очување националног, културног и другог идентитета, уз побољшање економске позиције Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Како је рекао, без обзира на то шта је у прошлости било, неопходно је да српски и хрватски народ разумеју да су мир, стабилност и поверење кључне поруке на којима треба да градимо будућност.

"Зато је боље да што пре то разумемо и почнемо да се окренемо једни другима, радимо заједно да ће резултати бити убедљиво бољи”, нагласио је Вучић.

Рекао је да је за Србију важно да је један део малих проблема успела да реши, те подсетио на успешно очување хрватског одељења основне школе у Бачком Брегу, проширење мреже профила у школама на хрватском језику, оснивање Лектората на хрватском, подршка Друштву “Јелачић” из Петроварадина, обнова Дома културе у Таванкуту, мост у Моноштуру.

Фото: Dnevnik.rs

"Сматрам да је веома важно продубљивање сарадње са хрватском заједницом. Такође је веома важно да у овом тешком периоду, када смо сви погођени корона кризом, покажемо солидарност", додао је он.

Рекао је да ће у складу са захтевом хрватске мањине о значајнијем учешћу у власти, иако се не могу правити паралеле са српском заједницом у Хрватској, ни по броју ни по проценту, Србија изаћи у сусрет и у договору са Хрватским националним већем, покушати да пронађе добра места на којима ће управо Хрвати, било са севера Србије или било ког другог дела моћи да помогну у даљем развоју своје домовине, обезбеде бољу позицију својој заједници.

Вучић је казао да ће држава, спремна да учествује у реновирању овог простора како би постао велелепно место окупљања Хрвата, бити спремна да помаже и даљи развој инфраструктуре ХНВ И хрватске заједнице.

Радман: Да изградимо боље односе између Хрватске и Србије

Радман је изјавио да овај догађај може постати симбол жеље да још снажније кренемо у решавање свих отворених питања и изградњу бољих односа Хрватске и Србије.

Радман је изразио уверење да искреним и отвореним дијалогом две државе могу да реше сва отворена питања.

Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP

"Ово је велики догађај за хрватску заједницу овде, али велики дан и за Србију. Данашња свечаност је важан тренутак у односима Хрватске и Србије, будући да јасно показује да заједничким снагама можемо радити на добробити свих", нагласио је Радман.

Каже да је Јелачић најважнија особа у историји Хрватске и да је његова кућа, где се родио у Петроварадину, откупљена и обновљена уз помоћ Владе Србије и захвалио је председнику Вучићу на томе.

"Уверен сам да ће то допринети очувању савремене културе Хрватске и очувању њеног историјског наслеђа".

Радман додаје да је споменик Бану Јелачићу један од симбола Загреба и Хрватске.

Такође, указује да мањине морају да буду спона и мостови који ће ојачати односе две државе.

"Хрватска подржава и поштује мањине и чини максимум напора да се живот српске заједнице и других мањина одвија на најквалитетнији начин у складу са привредним и социјалним могућностима", нагласио је он.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести