Отворен Сентандрејски булевар у Новом Саду

Завршен је Сентандерјски пут на новосадској Клиси од кружне раскрснице са Приморском улицом до Велебитске улице у дужини од 1.630 метара.
mihajlovic, mirovic, vucevic
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Инвестициона вредност трећег новосадског булевара који је отворен данас износи мало више од 700 милиона динара. Изграђен је заједничким улагањем републике, покрајине и Града Новог Сада са ућешћем републике од 200, а покрајине и града по 250 милиона динара.

Новоизграђени Сентандрејски пут булеварског типа који је део државног пута од Београда ка Суботици обишли су потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Зорана Михајловић, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије, рекла је и да за инвестиције нема мале улице јер је сваки метар пута важан. Она је истакла да је поносна због чињеница да у Србији данас постоји 40.000 активних градилишта, а пре пет година било их је 2.000.

- Та велика разлика у броју и напредак – казала је – су резултат нашег заједничког рада, стабилне политике и добрих финансија у земљи јер данас можемо да улажемо у инфраструктуру. Чека нас и Фрушкогорски коридор, аутопут и брза саобраћајница, брза пруга Београд-Будимпешта и још много тога.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)


Зорана Михајловић: Прелеп је Нови Сад

– Ми заиста радимо заједно и то је добитна комбинација – изјавила је Зорана Михајловић окупљеним грађанима. – Све што су Покрајинска влада, Град Нови Сад и Влада Републике Србије договорили и планирали заиста је и реализовано. Прелеп је Нови Сад са оваквим булеваром, а биће ту и пројекат озелењавања за које је обезбеђен 21 милион динара. Наставићемо заједно „Путеви Србије“ са Градом Новим Садом исто као што смо радили и овај булевар зато што је то једини начин, једини услов да се град, Војводина и Србија развијају.


Окупљање око пројеката, заједничка снага и јединство на пројектима даје конкретне резултате, истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић. Он је рекао да ће по узору на Сентандерјски булевар, већ наредних месеци бити реализовани и други заједнички послови. Са Градом Новим Садом такав је заједнички пројекат и изградња нове модерне централне кухиње за предшколску установу, која ће, како је Мировић најавио бити отворена у септембру, а у октобру и део Научно-технолошког парка у Новом Саду који ће користити Факултет техничких наука. У новембру, како је Мировић подсетио, биће завршена згарада Радио телевизије Војводине, а у децембру ће почети радови на изградњи Клиничког центра Војводине. Он је најавио да се већ у уторак очекује јавни позив за најбоље извођаче.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Могао бих да вам кажем много тога, највише емотивних ствари, јер кад су се моји родитељи доселили у Нови Сад пре много година, ми смо живели овде у Сечанској улици, ту је полазио аутобус, и ја сам први пут у центар града дошао том улицом. Али, то је било, и већ уназад неколико месеци, по узору на овај наш заједнички посао, биће многих других заједничких послова у Новом Саду – напоменуо је председник Покрајинске владе Игор Мировић. 

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Проширењем Сентандрејског пута смањиће се гужва у градском саобраћају и на транзитном правцу у Нови Сад. Ради се о две коловозне траке ширине по седам метара са по две саобраћајне траке, разделним острвом, пешачким и бициклистичким стазама са обе стране пута и паркинг местима где то просторна ограничења дозвољавају. Та инвестиција са пратећом комуналном инфраструкуром доприноси бржем урбаном развоју Клисе, Слане баре и Видовданског насеља.


Аутобуси на редовној траси

Градски аутобуси у Новом Саду на линијама 1 и 35 од данас у 14 часова  вратили су се на редовну трасу. Услови за повратак аутобуса на редовну трасу стекли су се завршетком радова на Сентандрејском путу.


Градоначелник Милош Вучевић се захвалио грађанима на стрпљењу и подршци и најавио наставак изградње деонице од Велебитске до Змајевачког пута као и изградњу новог моста „близанца“ преко канала ДТД.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Оно што смо рекли то смо и урадили. Ово је трећи булевар који отварамо, а радимо још три булевара у Новом Саду – рекао је градоначелник Милош Вучевић. - Сада имамо заиста далеко лакшу ситуацију пошто сарађујемо и са покрајинском и републичком владом са лакоћом, и данас се у Новом Саду не расправља шта је чија надлежност, него се збрајамо и уједињујемо око најважнијих пројеката. Мени је срце пуно, јер од данас Клиса, Слана бара и Видовданско насеље нису „неки делови града преко канала“, него постају један потпуно нови, модеран део града, обогаћен новим садржајима.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)


Заједнички подухват

Вредност радова на изградњи булевара на Сентандрејском путу су 702.237.882 динара, а финансирани су заједничким средствима Града Новог Сада и АП Војводине са учешћем од по 35 одсто, као и ЈП „Путеви Србије” које је учествовало са 30 одсто у финансирању.


Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Како је навео овај пројекат и захтеви су дошли управо од грађана тих месних заједница и захвалио им се на стрпљењу и подршци.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

- На овоме нећемо стати – обећао је градоначелник -  Веома брзо ћемо наставити са изградњом деонице од Велебитске улице до Змајевачког пута, по окончању имовинско-правних односа. Један мост преко канала смо реконструисали, а један нови, „мост близанац“ ћемо изградити. Крећемо и у изградњу вртића у Ораховој улици. Такође, у овом делу града ради се на канализацији, јавној расвети, асфалтирању улица, изградњи нове културне станице на Сланој бари, а из Сентандрејског пута сада можемо  да ширимо инфраструктуру свуда на бочне улице - рекао је Вучевић.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести