Отворен Српски културни центар у Морахалому

Чланови влада Србије и Мађарске отворили су данас у мађарском граду Морахалом Српски културни центар "Коло", који је изграђен у оквиру Интерег-ИПА пројекта "Colourful Cooperation", прекограничне сарадње Србије и Мађарске.
otvaranje kulturnog centra morohalom, vlada srbije
Фото: Влада Србије

Ову установу отворили су министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар привреде Горан Кнежевић, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, државни секретар Министарства културе Мађарске Петер Фекете, европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич, потпредседник Владе Војводине Ђорђе Милићевић, председник Скупштине АП Војводине, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, градоначелник Морахалома Золтан Ногради и остали високи званичници Републике Мађарске и Покрајинске Владе АП Војводине.

СКЦ "Коло" представљаће разнобојност националног, мањинског и међународног културног живота на обе стране границе. У првом плану су програми из области позоришта, музике и других уметничких грана.

„Увек када се отвори културни центар, у галаксији културе појави се једна нова звезда“, казао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић на отварању Српског културног центра „Коло“ у Морахалому, у Мађарској, изграђеног у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске.

Фото: Владан Вукосављевић, фото: Влада Србије

Министар је указао на то да су односи између Србије и Мађарске на изузетно високом нивоу и да се из дана у дан побољшавају. Он је подсетио да је планиран на бази исте прекограничне сарадње и мађарски културни центар на Палићу.

„Када се народи чују и разумеју кроз културу, то значи да повећавају поверење. Тако повећавају и блискост, а то је пут до трајног и чврстог пријатељства“, нагласио је Вукосављевић.

Министар је навео да само културна струјања која граде заједнички мозаик, уз чување националних обележја и традиције сваког појединачног народа, чине да европска култура заблиста.

„Ако се суседи који су вековима живели заједно спајају, прожимају и пружају руке једни другима у области културе, кроз дубоко разумевање темељних културних образаца и уважавање онога што су генерације успеле да изнедре из себе као најбоље, тада ће народи једни према другима гајити велико пријатељство“, истакао је Вукосављевић.

Уз уверење да је пред Србијом и Мађарском изузетно богата будућност на плану како културном, тако политичком и економском, министар Вукосављевић је закључио да је обавеза ове генерације да идеју сарадње претаче у стварност.

„Мађарска и Србија се разумеју и могу руку под руку да ходају као пријатељи и сарадници, и као народи који се међусобно поштују. Очекујем да ће култура као снажни амалгам заједнички историјски ход Србије и Мађарске подржати и оснажити“, рекао је министар.

Фото: Покрајинска влада

Изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић је истакао да данас празнујући културу, празнујемо додатно зближавање Србије и Мађарске, Срба и Мађара. Он је нагласио да наше државе и народе зближава богато културно наслеђе, вишевековно постојање на овима просторима, а да нас данас пре свега зближава заједничка будућност утемељена на квалитетним односима које граде руководства двеју држава.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је нагласио да се СКЦ „Коло“ отвара у атмосфери изузетно добрих односа држава Србије и Мађарске, и српског и мађарског народа.

„Реализација овог заједничког пројекта важан је корак у приближавању, а тиме и међусобном обогаћивању наших култура, али и у очувању и развоју њихових појединачних идентитета“, нагласио је Милићевић и додао да је истовремено и потврда обострано доброг односа према националним мањинама.

Милићевић је навео да Република Србија чини све да мањине у нашој држави своја права остварују у пуној мери, у свим областима друштвеног живота важним за очување и развој њихових идентитета.

„Мађарска национална заједница у Србији у томе, из много разлога, има посебно место. Међу тим разлозима је свакако и њена конструктивна улога у достизању високог нивоа међусобних односа наших држава и народа “, казао је Милићевић.

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор истакао је да је данашње свечано отварање круна вишегодишње успешне сарадње Мађарске и Србије, у реализацији заједничких програма прекограничне сарадње.

”Ми смо се трудили да од овог пројекта направимо стратешки пројекат. И на почетку и сада смо убеђени да овај објекат у Морахалому, као и онај који се гради на Палићу, представљају практично опредмећени симбол међусобног поверења, отворености и разумевања, што јесте основа за дугорочну сарадњу”, поручио је Пастор.

Он је додао и да је за испуњавање културним садржајем овог објекта неопходна помоћ министарстава културе обе државе, као и обе владе, те да и српска и мађарска национална заједница имају шта да покажу и чиме да се похвале у области културе.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је истакао да се односи двеју земаља, који су бољи него икада, заснивају на међусобном поштовању, указавши на то да би Србија требало да буде пример другим земљама по томе како се брине о правима и положају националних мањина.

Што су националне мањине јаче у нашој земљи, и Мађарска је јача, поручио је он и додао да та земља подржава националне заједнице у томе да говоре матерњим језиком, чувају културу и традицију и негују контакт с матицом.

Србија је наш први економски партнер на Балкану, надамо се да ће што пре ући у Европску унију, а ми ћемо све учинити како би се то што пре десило, закључио је министар спољних послова Мађарске.

Фото: Pokrajinska vlada

Пресецањем врпце, овај културни центар званично је отворен. На свечаности је наступио ансамбл „Коло“.

Након свечаног отварања Српског културног центра "Коло", градоначелник Морахалома Золтан Ногради уручио је "Кључ Балкана" градоначелнику Зрењанина Чедомиру Јањићу.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести