Отворена нова културна станица „Свилара“ у Новом Саду

НОВИ САД: Премијерка Ана Брнабић отворила је данас у Новом Саду нову културну станицу "Свилара", центар за креативне индустрије, који се налази на месту некадашње фабрике за бојење свиле. У томе су јој помогли покрајински премијер Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
2
Фото: vojvodina.gov.rs

Фондација „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“  удахнула је  нову енергију граду Новом Саду и Покрајинска влада наставиће са подршком оваквим пројекти“, изјавио је Игор.

Он је подсетио да се Нови Сад, по препоруци једног од најпознатијих  туристичких сајтова  на свету налази на  3. месту као дестинација коју треба посетити у 2019. години.

Овом приликом, председник Мировић најавио ја адаптацију постојеће зграде Радио Новог Сада и Студија М у будући музеј 20. века којим ће управљати, како је рекао Култруни центар „Милош Црњански“.

Фото: vojvodina.gov.rs

Отварањем креативних центара стварамо боље услове за рад уметника и креативаца изјавила је председница Владе Ана Брнабић.

„Културна станица „Свилара“ пример је нове платформе добре праксе оживљавања напуштених објеката. Желимо да подстакнемо отварање оваквих центара у свим градовима у Србији, јер ово је заиста слика Србије какву желимо да пошаљемо у свет“ изјавила је председница Брнабић.

Новоотворена културна станица „Свилара“, налази се на месту некадашње фабрике за бојење свиле и представља јединствени, самоодрживи центар креативности у Новом Саду.

 „Данас је велики дан за Нови Сад, када славимо 74. године од доласка  слободе у наш град и ми овде, у Свилари, показујемо да верујемо у будућност, развој и напредак“, изјавио је градоначелник Новог Сада  Милош Вучевић.

Отварање нових креативних станица има за циљ да препозна,  подржи и промовише  уметничко и свако друго стваралаштво,  у земљи и свету са циљем промене имиџа наше земље истакао је директор Фондације „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

Раније данас, Бранабићева,  Мировић  и Вучевић обишли су простор будућег креативног дистрикта „Кинеска“ који ће, како је најављено бити новосадски креативни центар и  средиште културних и креативних индустрија у оквиру пројекта „Нови Сад 2021- Европска престоница културе“.

Поводом свечаног отварања у "Свилари" је отворена изложба "14/24 у Свилари".

"Свилара" ће имати четири различита простора за рад - друштвени центар и кафе намењен локалним невладиним организацијама и едукативним активностима, концертну салу за музичко-сценске програме, студио за снимање и велики радни простор за предузетнике, појединце и организације.

Културни дистрикт "Кинеска" биће изграђен на простору једне од најстаријих индустријских зона у Новом Саду која датира из 1922. године. 

Простор на коме се налази 21 објекат годинама нема намену, а у наредном периоду биће ревитализован и претворен у јединствен културно-креативни центар. 

Тамо ће бити смештени атељеи, концертни и изложбени простори, смештај за учеснике резиденцијалних програма, радионице за старе занате...

У Новом Саду очекују да ће "Кинеска", између осталог и због близине Дунава и универзитета, допринети даљем туристичком и културном развоју града и овог дела Србије. 

Иначе, креативне индустрије запошљавају више од 100.000 људи између 25 и 45 година старости и једна су од најбрже растућих грана привреде у нашој земљи. 

Р. Д.

Фото: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести