Комеморације усташама у Блајбургу, Загребу и Сарајеву

ЗАГРЕБ: Иако је централна комеморација у Блајбургу ове године отказана због корона вируса, тзв. Почасни блајбуршки вод је саопштио да ће у суботу, 16. маја, бити одржана чак три скупа - у Блајбургу, Загребу и Сарајеву.
blajburg1, fonet
Фото: FoNet
Под покровитељством Хрватског сабора и уз подршку Хрватског народног сабора БиХ, на Лојбаушком пољу, крај Блајбурга у Аустрији, сваке године се одржава комеморација за заробљене усташе, домобране и хрватске цивиле страдале крајем Другог светскг рата.
 
Ова комеморација у Блајбургу је последњих година одржавана под будним оком аустријске и светске јавности, јер су се на тим скуповима окупљали поклоници усташке идеологије, па су неке аустријске странке и антифашистичке организације тражиле забрану тог окупљања.
 
Први пут прошле године окупљање на Блајбургу је, након дугих преговора припадника тзв. Почасног блајбуршког вода и Хрватске католичке цркве са властима и Корушком католичком црквом, дозвољено, али без истицања усташких симбола, а они који су то покушали били су кажњени.
 
На Блајбуршком пољу, након мисе, ове године биће положени венци у име хрватске државе и Почасног вода, у присуству шефа Хрватске католичке мисије у Клагенфурту фра Пава Доминиковића и хрватског амбасадора у Аустрији Данијела Глунчића, наводи се у саопштењу, пренела је Хина.
 
На загребачкоме гробљу Мирогоју биће одржана молитва и дова, а представници власти ће положити венце.
 
А надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић предводиће у катедрали у Сарајеву мису задушницу у складу са епидемиолошким прописима за верске објекте у БиХ.
 
Церемоније ће, наводи се, директно преносити ХРТ, Радиотелевизија Херцег-Босне (РТВ ХБ) И Хрватски католички радио (ХРК).
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести