Палмер: Изборни услови нису идеални, али бојкот није решење

ВАШИНГТОН: Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер оценио је да услови за парламентарне изборе у Србији нису идеални, али да бојкот није решење.
metju palmer, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Амерички дипломата за Глас Америке каже и да САД разумеју неке од аргумената опозиције да изборни услови нису фер, али указује да ће се њен глас слабије чути ако изађе из политичке арене.

"Када је реч о изборима 21. јуна, ми бисмо желели да грађани у Србији имају највећи могући избор, важно је да у демократском процесу постоји прави избор и охрабрили смо све политичке партије да учествују. Бојкот скоро никад није добро средство да се изрази незадовољство. Поздрављамо одлуку оних који су одлучили да учествују и надамо се да ће грађани Србије, када изађу на биралишта 21. јуна, имати кога да бирају", казао је Палмер.

Он је рекао и да је важно да мисија ОЕБС-а у Србији процени какви су услови за изборе.

"Услови које смо видели на претходним изборима и које видимо данас нису идеални, посебно смо изразили забринутост у вези са медијима. Важно је да све политичке партије имају приступ државним медијима, посебно РТС-у. Али, као што смо рекли - одговор на то је да све политичке партије, укључујући и владајуће, уђу у арену, да се такмиче, да пренесу своје поруке и обезбеде подршку грађана", истакао је Палмер.


Црна Гора и Србија треба да разговарају

„Најважнија порука је да Србија и Црна Гора треба да разговарају, владе треба да комуницирају и треба да постоје отворени канали комуникације”, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер поводом одлуке Подгорице да се Србија не нађе на листи земаља чији грађани могу да уђу у Црну Гору и реакције Београда.

Палмер је рекао да Црна Гора има право да успостави параметре за то ко може да уђе у земљу и постоји епидемиолошка компонента у процесу доношења те одлуке, али додаје да треба и "пажљиво да размотре како би то могло да утиче на односе са важним суседом, како ће утицати на летњу туристичку сезону с обзиром на важну улогу српских туриста у црногорској економији".

"Значи, има простора за разговор, који треба да буде отворен, транспарентан, да се води мирно и који идентификује пут напред, који је у корист свих. Србија и Црна Гора ће вечно бити суседи и треба да нађу начин да решавају та питања у партнерском односу", закључио је Палмер.

Стално разговарамо о обнављању дијалога

Палмер каже да у предлогу Француске и Немачке о обнављању дијалога Београда и Приштине нема ништа што је изненађење.

Он је за Глас Америке, упитан да ли је тај предлог координисан са САД, рекао да стално разговарају о томе.

"Нема ништа у том предлогу што је изненађење. Искрено речено, ко год да на сто стави нешто конструктивно - добро је урадио. Волели бисмо да видимо да се питање формирања владе на Косову реши што пре, да се изаберу легитимни представници који ће представљати Косово у међународној заједници и дијалогу. И да видимо можемо ли Србију и Косово да приближимо споразуму о нормализацији", истакао је Палмер.


Поводом оцена појединих страних и домаћих организација да је "демократија у Србији у проблему", Палмер каже да има много изазова и да постоје разлози због којих опозиционе странке не желе да учествују на изборима.

"Ми то разумемо, али не верујемо да је бојкот одговор. Чак и ако услови нису једнаки за све, како би требало да буде, опозиција треба да уђе у игру, да се чује њен глас, да се такмичи и да јавности у Србији да прилику да бира. И да настави да се бори за равноправније изборне услове, поготово када је реч о медијима. Ми ћемо се борити за исту ствар. Важно је за европску будућност Србије и европску перспективу да медијско окружење буде отворено и фер", наглашава Палмер.

Палмер оцењује и да је излазак дела опозиције из парламетна била " дискутабилна тактика" и понавља да када опозиција себе изузме из политичке арене, постаје теже да се чује њен глас.

"То нису лаке околности и тешко да опозиција може тако да се такмичи. Разумем да су неке карте намештене против њих, заиста разумем, саосећамо са неким од њихових аргумената. Али одговор је у снажнијем, не слабијем такмичењу. Ако грађани Србије изађу на изборе, а немају легитиман избор, то не иде на руку демократији", указује Палмер.

Палмер одбацује неке тврдње да САД подржавају председника Александра Вучића зато што га виде као кредибилног партнера у решавању питања Косова, а онда и "жмуре на неке проблеме са демократијом".

"Слушам те исте аргументе већ 25 година на Западном Балкану и то једноставно није тачно. Аргумент да САД преферирају стабилност науштрб демократије - није тачан", истиче Палмер.

Он додаје да САД константно подржавају демократију, ефикасну управу, владавину права, слободу медија, реформе, демократску и транспарентну владавину не само у Србији већ широм Западног Балкана, већ 20 година.

"Радимо са владама које грађани изаберу – са владом Србије, Косова, Црне Горе, БиХ, али ми те владе не бирамо. То раде грађани на Западном Балкану. Ми желимо да се тај избор дешава у што је могуће више демократским и транспарентним условима. То подржавамо", поручује Палмер.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести