Палмер: Обе стране да предузму крупне и тешке ствари 

БЕОГРАД: Заменик помоћника америцког државног секретара Метју Палмер је поводом питања да ли би споразум Београда и Приштине морао да значи и признање независности Косова рекао да преговарачи треба да постигну потпуну нормализацију односа и да сами дођу до тога, али да ће се од обе стране тражити да предузму крупне и политички тешке ствари.
Metju Palmer Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Нисмо ми ти који преговарамо. Желимо преговарацима да дамо простора да постигну резултат који се може описати као потпуна нормализација односа. Ја сада не бих унапред дефинисао како то изгледа, хтели бисмо да преговарачи сами дођу до тога, али јасно је да це се од обе стране тражити да предузму неке крупне и политицки тешке ствари, да би постигле такав исход", рекао је Палмер у интервјуу за РТС.

Он је говорећи о решењу за Косово истакао и да нема "бланко чекова ни црвених линија", али да би до договора Београда и Приштине требало да дође што пре.

"Оно што бисмо ми волели да се постигне је потпуна нормализација односа између Београда и Приштине, а то је сложен изазов", рекао је Палмер.

Он је истакао и да би сваки договор по природи морао да буде вишедимензионалан и да би имао и безбедносни апект, и политицку и економску компоненту и нешто о имовини Српске православне цркве на Косову, као и о Газиводама, и о Трепци.

"Дакле, био би то комплексан договор, а нама је само битно да буде овде постигнут, да буде трајан и примењив. Спремни смо да саслушамо било који договор који две стране постигну, а који испуњава те услове", истакао је Палмер.

Према његовим речима, све су то сложена питања, али се не поциње од нуле, јер су обе стране већ о њима размишљале.

"Мада ми немамо никаквих крајњих рокова, ипак се осећа да треба брзо радити, осецај хитности је ту јер процес мора да се креце, морамо да осетимо да се нешто решава", истакао је Палмер.

Он каже да не мисли да це процесу, или било којој од страна, помоци уколико се процес буде одуговлацио.

"Зато бисмо волели да се пожури и да преговараци обе стране имају у виду да је ствар хитна и да мора да се постигне споразум са којим се и једни и други слажу", истакао је Палмер.

Упитан да ли би тај споразум могао да подразумева размену територија и померање граница, Палмер је рекао да се не би упуштао у детаље, јер нису видели никакав предлог споразума. 

"Наша позиција је да нема црвених линија нити има бланко чекова.

Волели бисмо да две стране доду до најбољег могуцег договора. Ми цемо погледати оно што нам донесу, а са цим се слажу оба друштва и сви сматрају добрим решењем, и добро цемо промислити, и ако имамо неких примедби на неке детаље, ми цемо их јасно изнети", рекао је Палмер.

Упитан колико је тацно да је политика САД постала флексибилнија због промена у унутрашњој политици, због нових људи у администрацији који на Балкан другације гледају, Палмер каже да је америцка политика живо бице. "Мења се са временом и околностима и то је нормално за један процес креирања политике. Ако погледате позицију Америке, видецете да се више ради о томе где је Београд, где је Приштина, какви су њихови односи, како стоје преговори и како Америка све то види и узима у обзир реалност са терена, него што је у питању неки наш унутрашњи процес", указује Палмер.

Он напомиње да су циљ и приоритети САД исти.

"Желимо пуну нормализацију односа Београда и Приштине и желимо да Београд и Приштина буду на европском путу и да се и шири регион Балкана укљуци у евроатлантске токове.

То је доследна америцка политика која се спроводи вец годинама и остаје иста и данас, каква це бити и сутра", поручио је Палмер.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести