Париз и Берлин желе да преузму кормило од Гренела

БЕОГРАД: Писмо министара спољних послова Немачке и Француске, којим се позвају на хитно обнављање дијалог Београда и Приштине ради постизања правно обавезујућег споразума, у време када је у Приштини у току институционална криза, а Србији предстоје избори није ништа друго до симулација жеље за озбиљним разговорима и покушај Европе да држи темпо са САД, оценили су Танјугови саговорници.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

То писмо је отворило само још једно од низа питања која се у последње време намећу око наставка и судбине дијалога - како би уопште он изгледао, ко би поставио тему разговора - Приштина, Београд, Борел, Лајчак... Немачка, коме се жури око решења, ко има мотив, има ли већ припремљених решења..?

Уз то, судећи по одговору из Приштине на писмо министара две водеће земље ЕУ, да дијалога мора бити добро припремљен јер без тога нема не може бити брзог решења или договора, намеће се и питање зашто се Приштина одједном више не жури да реши проблем Косова.

Професор међународног права на Институту за европске студије Слободан Зечевић каже да се Приштини не жури и због избора у САД јер очекујују да би после избора могли да имају повољнији положај.

За Приштину је, оцењује, добро припремљен дијалог, кога сада траже, “сваки дијлог који подразумева да Србија призна независност Косова, а да они не учине неке велике уступке или да учине минималне у смислу минималне размене територија, неколико села за Прешево, Бујановац или евентуално решење које би подразумевало да се да минимална аутономија Заједници српских општина на северу Косова, а да Србија за узврат призна независност Косова”.

Према речима Зечевића, оквир за дијалог би требало да постави ЕУ у договору са Београдом и Приштином.

"Што се нас тиче шта би био прихватљив оквир за диајлога, прво да требао да се реализује Бриселски споразум. Друга тачка евентуалног дијалога требало би да буде постизање некаквог компромисног решења, које би искључило сваки разговор о територији Централне Србије. Уопште не може да се разговара о Мевеђи, Прешеву и Бујановцу као деловима централне Србије, јер није тема централна Србија, веће је тема Косово и проблем Косова", каже он.

Трећа тачка дијалога, додаје, требало би да буде да Србије једноставно изнесе неко своје виђење целе ситуације ако је о компромисном решењу решењу реч, стављање под надлежност Србије читавог севера Косова и делова теориторије јужног Косова, где су српски манастири, светиње и имовина СПЦ. Да ли директно под надлежност Србије или под надлежност СПЦ, уз висог степен екстериторијалности, то је сада питање о које би се разговорало, рекао је он.

Аналитичар Душан Јањић сматра да је добро што се из писма двојице министара спољних послова Немачке и Француске види да ће се одржати нови париски самит, да је решавање косовског проблема ушло у нови формат што само именовање Лајчака то потврђује.

Додао је да наставак преговора не очекује пре септембра и да споразума вероватно неће бити ни до марта следеће године.

"Лајчак ништа ниће предложити, неће нико ништа предложити" каже Јањић одговарајући на питање Танјуга о иницијативама које се могу очекивати из ЕУ- да лие ће оне стићи од министра ЕУ дипломатије Жозефа Борела, посредника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака или Немачке.., али и коментаришући изјаву председника Александра Вучића да није видео ниједан предлог.

Неће га ни видети, јер се предлог гради заједнички", сматра Јањић.

Кратки рокови који се задају за решење косовског проблема су, како каже, део управљања кризом, и њих постављају и локални политичари да би побеђивали на изобрима да би били национални хероји, али их поставлају их из међународних центара.

Постоји једно правило за Косово међу преговарачима, каже Јањић - на Косово одеш као папа, а буди срећан ако се вратиш као кардинал.

"Ту нико није успешан, али сви гурају као да ће постати папе и нобеловци", оцењује он.

Када је реч о писму министара Немачке и Француске о хитности наставка дијалога са мишљењем Зечевића и Јањића да Париз и Берлин писмом желе да одрже темпо са САД, јер не желе да буду искључени из процеса, слаже се и бивши шеф владиног бирао за информисање Миливоје Михајловић, добар познавалац косовске проблематике, и преузму кормило које је у рукама Вашингтона.

Писмо којим Жан Ив ле Дријан и Хајко Мас захтевају наставак разговора је, како додаје Михајовић за Танјуг још један покушај да се симулира да постоји разговор и намера да се не одуговлачи са изналажењем решења.

Михајловић верује да до краја године неће бити никаквог озбиљнијег дијалога иако и специјални представник председника САД Ричард Гренел инсистира на томе.

Нема шансе да се у овој години направи суштиниски помак а мислим да су тога свесни и Брисел и Вашингтон. Верујем да може бити само симулација дијалога“, рекао је Мијајловић и и додао да нестабилност која постоји у Пришитни умање шансе да дијалог буде успешан.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести