Париз: Размена мишљења, не замена за процес који води Брисел

БЕРЛИН: Француско Председништво саопштило је, уочи самита о Западном Балкану у Берлину, да ће састанак бити усредсређен на стабилност региона, са посебним фокусом на изналажење пута за поновно покретање дијалога између Београда и Србије, преноси телевизија Франс 24, позивајући се на агенцију Франс прес.
pariz
Фото: pixabay.com

Председништво такође истиче, у иначе кратком саопштењу, да састанак у Берлину није покушај да се замени процес који предводи Европска комисија, већ да се промовишу размене мишљења. 

И портпаролка немачке владе Улрике Демер изјавила је да је састанак у Берлину пре свега организован ради "размене ставова".

"Колико далеко можемо да стигнемо током састанка је нешто што не могу да предвидим", казала је она, преноси француска телевизија извештај АФП.

Низ светских медија данас такође извештава у сусрет предстојећем састанку о Западном Балкану као о покушају да се откочи процес нормализације односа Београда и Приштине.


Корпица ускршњих јаја за Могерини
Фото: FoNet

БЕРЛИН: На почетку састанка председника Србије Александра Вучића и високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерине, Вучић је Мегеринијевој, поводом Ускрса донео корпицу јаја на поклон.

У складу са традицијом, Могерини и Вучић су се "куцали" јајима, а резултат је био дипломатски, односно нерешен.

Након тога, они су почели разговоре о дијалогу Београду и Приштине, у којем је Могерини посредник, као и о ситуацији на Западном Балкану.

Састанак претходи самиту о Западном Балкану, у организацији лидера Немачке и Француске, Ангеле Меркел и Емануела Макрона.


Изузетак је портал Еуобзервер који, додуше, такође сматра да је циљ састанка у Берлину да се оживи дијалог, али, како наводи портал, о могућној размени граница.

Иницијатива је уследила након што је прошле године пропао дијалог у Бриселу, пише Еуобзервер.

АП наводи да ће немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон угостити у Берлину лидере Западног Балкана, у покушају да се поново покрену преговори Београда и Приштине.

Главне теме разговора биће, пише АП, одбијање Србије да призна независност Косова, тарифе, као и контраверзна идеја о размени територтија.

АП преноси и део интервјуа који је председник привремених приштинских институција Хашим Тачи дао за немачку агенцију ДПА уочи састанка у Берлину, а где понавља да Србија мора да призна косовску независност, без било каквих предуслова.

Сматра се да председник Србије Александар Вучић тражи промене косовских граница као део свеобухватног споразума, што многе земље ЕУ не одобравају, додаје америчка агенција, чији је текст преузео и "Вашингтон пост".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести