Пашалић: Испод нивоа је коментарисати Шешељеве увреде

БЕОГРАД:  Заштитник грађана Зоран Пашалић сматра да изјаву Војислава Шешеља упућену повереници за равноправност Бранкици Јанковић уопште не треба коментарисати јер је "испод сваког нивоа".
zoran pasalic
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

"Када бисмо сваки од таквих случајева коментарисали и осуђивали, не само у односу на Повереницу, већ и на посланике јавне речи или служби које јавно делују, онда би буквално Заштитник грађана само ишао са коментарима за примере различитог понашања које се односи и на нападе на новинаре и на политичаре, грађане", рекао је Пашалић гостујући на ТВ Прва.

Суштина је дати један системски модел по коме се такве ствари спречавају или се санкционишу, нагласио је Пашалић."Зна се шта треба системски уредити - донети плаформу којом ће се тачно утврдити шта спада у притисак, шта у вређање, мада то имате у закону, шта се може сматрати увредом или клеветом, и на тај начин санкционисати", нагласио је Заштиник грађана.

Према његовим речима, у почетку деловања Заштитника градана буквално је сваки такав иступ коментарисан, осуђиван, мада то није донело никава суштинска решења."Онда смо кренули на то да се конкретне ствари уобличе у конкретној нормативи како би се спречио напад или санкционисањем - казном, или осудом јавности", нагласио је Пашалић.

На питање шта да очекује обичан грађанин ако Заштитник "трпи" овакве увреде, Пашалић је одговорио да и онога ко трпи увреде или било коју врсту притиска, када му се обрати "Заштиник иде да га заштити у правом смислу речи - тако што ће отклонити сваку будућу ситуацију да се више не понове".

"Једнодневни коментар суштински не рађа оно што хоћемо - да се оне ствари не дешавају.Више пута сам указивао и побројао колико је таквих изјава било поготово када су у питању напади на жене. Уочено је да само озбиљнијијом, системском регулативом, могу да се спрече овакве ситуације", заљкучио је Пашалић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести