Пастор: Грађани знају на кога су могли да се ослоне

БЕОГРАД: Председник Савеза војвођанских Мађара и Скупштине Војводине позвао је данас грађане да се пријаве за 100 евра помоћи државе.
 Ištvan Pastor Foto: „Dnevnik .rs
Фото: Иштван Пастор  Фото: „Дневник .рс

„Желим да препоручим да нико од тога не одустане, и да не прави од тога питање савести, то је новац свих нас који потиче од пореза и других давања, а не ради се о томе да неко исказује милост тиме. То је мера којом држава ублажава последице мера због вируса“, рекао је Пастор и поручио грађанима да прихате помоћ која следује сваком пунолетном грађанину Србије.

Он је за Панон РТВ рекао да грађани не наседају на приче да ће ову помоћ добити само уколико гласају за Српску напредну странку.

„Нека не наседају на приче да треба да дају број своје картице и да ће само у том случају добити новац. То је недостојно на тај начин људе понижавати, људи знају да ће бити избори, и сами знају за кога ће гласати, не треба људе доводити у овакву ситуацију, имају довољно брига“ каже Пастор.

Пастор је изразио уверење да ће наредних седмица бити олакшан прелазак границе.

Председник СВМ-а и Скупштине Војводине рекао је гостујући у јутарњем програму Суботичког мађарског радија да корак по корак излазимо из тешког периода, и да и европске земље постепено попуштају мере које су донете због епидемије.

Рекао је да очекује да током дана у складу са препорукама епидемиолога буду донете прецизне мере о условима преласка границе, и да је тестирање један од услова којим ће особа потврдити да није оболела и да није заразна по околину.

„То је важно за све. Уверен сам да ово неће дуго трајати, то је прелазна фаза, и могуће је да негде почетком јуна дође до нових попуштања, либерализације у преласку границе и повратку онога што је нормална ситуација“, рекао је Пастор у програму Панон РТВ-а.

Наводи и да за сада није познато под којим условима ће моћи да се путује у јуну.

Упитан о мигрантима Пастор је рекао да у Србији тренутно има око 8.000 миграната које су у центрима које чува војска, а на читавој рути се креће око 100.000 људи.

„Волео бих да се задржи ситуација када је држава одбранила своје границе, што значи да она то може да учини, и када је ограничила њихово кретање. Није одрживо нити поштено да су грађани издржали сва ограничења током ванредног стања, и нису прелазили границу, а сада ће се то све ослободити, али не за грађане који и даље треба да имају тест да би прешли границу, него ће мигранти ићи горе - доле преко границе", указао је Пастор.

Он је додао да се то може догодити, томе морамо да се прилагодимо, не због тога што, како је рекао, неко од нас то жели, што то жели политичко руководство земље, већ зато што се налазимо на рути коју је немогуће изузети из овог европског процеса.

Лидер СВМ-а и председник Скупштине Војводине осврнуо се и на политичку кампању за предстојеће изборе оцењујући да ће бити необична због потребе придржавања мера физичке дистанце и немогућности организовања скупова са више од 50 људи у отвореном или затвореном простору.

Ипак, очекује да ће током јуна и ове мере бити ублажене.

Додао је да су протеклих месеци „бирачи видели ко је био ту да решава проблеме, и на кога су могли да се ослоне“.

Поводом актуелних догађаја на политичкој сцени каже да оне нису изненађујуће јер лоше одлуке имају лоше последице.

Он је објаснио да је лоша одлука опозиције да напусти парламент, и да их је то гурнуло на маргине друштвеног живота и на различите облике ванпарламентарног деловања.

Истиче да је видљиво да опозиција не може да искаже алтернативу која би значила неке промене на изборима, да немају кредибилне људе који би водили те покрете, да нису успели да изграде инфраструктуру, и да би то прикрили, праве комедију од политичког живота.

Покушавају да дестабилизују политичку ситуацију, али грађани то не прихватају, закључио је Пастор.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести