Пастор: Историјски успех СВМ-а на изборима

СУБОТИЦА: Савез Војвођанских Мађара очекује девет мандата у Скупштини Србије и у покрајинској скупштини двоструко више посланика него до сада, што је историјски успех и велико изненађење, оценио је данас председник те странке Иштван Пастор, који каже да још није било речи о постизборној коалицији са СНС.
 Ištvan Pastor Foto: „Dnevnik .rs
Фото: Иштван Пастор  Фото: „Дневник .рс

За Панон РТВ он је рекао да су у републичкој скупштини толико мандата имали само 1993. године када је у Војводини било 150.000 Мађара више.

Додао је да још није било речи о постизборној коалицији са СНС, већ да је са Александром Вучићем разменио кратке поруке.

"Уколико постоји спремност, наставили би сарадњу из претходних година која се потврдила да је добра за обе стране, добра и за односе две државе, те не видим разлога зашто не би била настављена, посебно након ових резултата“, рекао је Пастор.

СВМ наводи да су изборни резултати у Србији били тема разговора које је Пастор имао са премијером Мађарске Виктором Орбаном и оцењује да избори имају значај са становишта читаве нације.

"Избори су били и снажно национално питање о томе да ли можемо да опстанемо, да оснажимо заједничку веру и добијемо потврду националне политике коју изграђујемо“ рекао је Пастор.

Он је додао да је важно да је СВМ потврдио своје место у законодавном телу Србије и да та порука прелази границе државе.

СВМ имао је самосталну изборну листу у 23 локалне самоуправе, а у осам где је био на коалиционом листи добио је по један мандат.

„На локалним изборима СВМ је добио 70 хиљада гласова, што је број гласова који никада раније није остварен. Захваљујући томе на локалу СВМ има 164 мандата, у поређењу са пре четири године када је имао 109 мандата", рекао је он.

СВМ у општинама Кањижа, Сента и Бачка Топола има велику или апсолутну већину, у Малом Иђошу има пођеднак број мандата са СНС-ом, док СПС има један мандат, док у Бечеју има три пута више мандата а слично је и у Ади.

Пастор је истакао да је СВМ у Суботици добио трећину гласова па ће имати 22 мандата дупло више него у претходном сазиву.

„Остварили смо право да се изједначимо, да кажемо да смо и ми грађани овог града и показали смо да смо ту и шта нам је важно", рекао је Пастор.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести