Пастор: Капиталним инвестицијама Војводина постала богатија и привлачнија

У уторак, 30. новембра посланици Скупштине Војводине ће одлучивати о предлогу ребаланса покрајинског буџета за 2021. годину који је Покрајинска влада предложила Скупштини на усвајање.
istvan pastor suki
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине који је и председник Савеза војвођанских Мађара каже у интервјуу за “Дневник” да ће посланичка група СВМ-а подржати ребаланс најмање из два разлога: Један је генерално поверење у односу на оне који предлажу ребаланс, а други разлог јесте рационалност која се може препознати у предлогу – каже Пастор. 

Ребаланс буџета крајем новембра није уобичајен.

- Није, али је то управо знак за рационалност. Наиме, ради се

ребаланс да би се окончали тендерски поступци око набавке медицинске опреме. Из тог разлога ово није пре свега буџетско техничко питање него је суштинско медицинско питање. Када не бисмо извршили ребаланс буџета сада, онда би пропао тендер и изгубили би више од пола године. Мислим да ако има нечега што се не сме дозволити јесте то да имате на располагању новац од којег можете да набавите тако неопходне опреме за институт у Сремској Каменици, а да то из техничких разлога пропадне. Да се то не би десило, предложен је ребаланс буџета и Савез војвођанских Мађара ће га подржати.

Како видите Војводину у условима пандемије крајем године?

- Боримо се у сваком погледу и што се тиче ковида, држања на ногама здравственог система на који је невероватно велик притисак због тог оптерећења који ковид носи и са аспекта ангажовања медицинског особља, али и са аспекта чувања болесних особа који нису заражени вирусом од заражених. Други део проблема практично се односи на очување привредног потенцијала којим располажемо и у том погледу, као и у погледу очувања здравственог система показана је завидна доза зрелости и што се тиче брзине прилагођавања медицинског система и оданости медицинског особља и што се тиче стварања услова за очување привредног потенцијала.  Војвођанска привреда чак је и у прошлој и овој години показала знаке не само добре кондиције него и раста у пољопривреди, индустрији, прерађивачкој индустрији, а у овој години може се то рећи и у односу на туризам. Мислим да с тим делом можемо бити задовољни у овим тешким условима. С друге стране чинимо огромне напоре да се људи вакцинишу. Нажалост, као друштво подбацили смо у том погледу. Био сам убеђен да је војвођанско друштво напредније и да слуша науку и медицину, међутим, дошли смо у ситуацију да имамо много више вакцина него људи који слушају науку и медицину, јер да слушају, данас би требало да буде више од 80 одсто вакцинисаних људи.

У Скупштини Војводине је у уторак ове недеље представљен извештај Европске комисије о Србији. Како коментаришете тај документ?

- Што се ових извештаја тиче нагледао сам их у протеклим деценијама, копривњача ме хвата кад о њима кренем причати. Док нисам имао то искуство које данас имам, мислио сам да је извештај један озбиљан папир и да нешто значи. Данас морам да кажем да је један формалан папир који бог зна шта не значи, бар што се тиче помицања ствари у нама жељени правац. Мислим да није битан извештај него је битно шта се у животу дешава, а у животу до овог момента се дешава цупкање у месту. Није то наше цупкање у месту него је то цупкање процеса прикључења у месту. Ако би се ценило по нашем труду, по труду да прекорачимо сопствену сенку у политичком смислу, у смислу уређивања односа, промене законодавства, стабилизирајућег фактора у овом делу Европе, спољне политике, солидарности, привредне снаге, у којем год хоћете смислу ми бисмо требали сада бити негде другде него где смо. И то нема везе са извештајем, то има везе са тим где се налазимо у процесу прикључења. У последње две-три године апсолутно се ништа није десило. Није отворено ниједно једино поглавље. Десило се то да је промењена методологија процеса прикључења и да смо се ми определили - ако добро видим - за ту новију методологију и очекујемо да се отворе по могућности два нова кластера што би требало да значи убрзање читавог процеса. Данас је нажалост, премали број оних земаља који искрено подржавају процес проширења ЕУ кроз улазак Србије у ту породицу земаља. Јаке су снаге које су оптерећене садашњим проблемима Европске уније и у Србији виде додатну опасност, а пошто је процес такав да се заснива на апсолутном концензусу, ми без тога не можемо даље.


Започети велики пројекти

Јако је важно истаћи да су у Војводини започети велики пројекти. У протеклих месец дана имали смо отварање два велика градилишта за ревитализацију и изградњу железничке пруге од Суботице до Сегедина, и од Новог Сада према државној граници на прузи Београд - Будимпешта. Мислим да је то стварно капитално јер се развојом железничке пруге јача укупан привредни потенцијал простора и он постаје привлачнији и богатији. Престаје да буде периферија и постаје део центра, који граби напред. Мислим да је то нешто што охрабрује…


 Колико је СВМ могао преко Фидеса да утиче на садржај извештаја?

- Не превише. Један од разлога је то што се тај извештај практично сачува у том иницијалном облику у ком је написан. С друге стране, због тога што у протеклом периоду позиција Фидеса у Европском парламенту није као раније и могућност да амандмански мења текст данас је много мања него пре. Оно што се сад први пут десило - није то имало директан утицај на исход, али ако ништа друго из разлога да се јасно стави до знања став у односу на читав процес - заговарао сам опцију да делегација Фидеса гласа против овог извештаја. Посланици Фидеса су и гласали против из разлога што мислимо да је извештај нефер, не носи у себи гест признања према Србији у односу на напоре које она чини. Очекујем, независно од овог извештаја, да у неком предстојећем периоду дође до отварања два нова кластера и да се нешто деси око фонда Европске уније за опоравак Западног Балкана. Нама је у интересу даубрзамо развој користећи могућности које нам до овог момента из фондове Европске уније нису биле доступне. 

Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Као председник Савеза војвођанских Мађара учествовали сте на изборном конгресу Фидеса, на којем је Виктор Орбан поново изабран на челу партије. У политичком смислу има ли значај Орбанов поновни избор за Србију?

- Био сам на конгресу Фидеса и то није ништа необично јер у последњих близу двадесетак година скоро сам био на сваком конгресу. Фидес спада у релативно мали број странака који сваке друге године врши проверу прихваћености руководећих људи у странци. Хоћу да кажем да је мандат председника и чланова Председништва Фидеса траје две године и из тог разлога доста често се одржава изборни конгрес. Није ту било великих померања, ни великих новина. У персоналном смислу остало је руководство Фидеса које је у претходном периоду управљало странком, осим Каталин Новак, која због именовања за министра није могла да буде даље потпредседница Фидеса. Уместо ње на ту функцију изабрана је Кинга Гал, она је искусна дама, доста дуго је познајем И доста нам је помагала будући да је од 2004. парламентарац Фидеса у Бриселу. Оно што је од тога много значајније да ће се у Мађарској за мало више од пола године одржавати парламентарни избори. У том смислу је конгрес био значајан. Оно што је охрабрујуће и било лепо да је атмосфера генерално била веома позитивна, владало је добро расположење, осећала се одговорност и нека врста  стрепње у односу на предстојећи период што је и нормално, али се говорило мање о опонентима, а више о учинку у претходних скоро три мандата. Мислим да је то јако важно јер је човек могао стећи у пола дана утисак о томе кроз какав преображај је прошла Мађарска у протекла три мандата, шта је све влада или та политичка фамилија успела да уради, заслуживши по мом дубоком убеђењу легитимитет коју су добили на изборима 2010.

Ержебет Марјанов

Фото: С. Шушњевић

Избори у Србији и Мађарској

Избори у Мађарској ће бити  истовремени са изборима за председника Републике Србије, превременим парламентарним изборима као и са изборима за Скупштину града Београда. Можда ће бити временска разлика недељу-две у односу на дан избора, али ће изборни период и амбијент бити исти.

То носи са собом одређене предности у односу на политику, или у односу на задатак који СВМ има као савезник Фидеса и као учесник овде у председничким и парламентарним изборима. Нама је стратешки интерес и циљ да сачувамо овај однос политичке архитектуре који је данас да што се тиче Србије имамо стабилност у погледу личности председника републике, у односу на позицију на политичкој сцени Савеза војвођанских Мађара и у односу на политичке конекције према досадашњим својим партнерима.

С друге стране да се на изборима у Мађарској не деси промена него да Фидес добије легитимитет да и у четвртом мандату управља Мађарском. То је интересантно за нас као мађарску заједницу, а мислим да је страшно важно с аспекта регионалне стабилности, суседске политике, регионалне политике и даљег одмицања оних токова који су започети пре десетак година. Мислим да је то генерално стратешки интерес не само Мађарске. Мислим да је градња односа између Мађарске и Србије, између Срба и Мађара за ових 10 година није само приоритет политике него је очито постао приоритет људи. Мислим да је то је страшно велика ствар.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести